Minibaguetter
Ingredienser
- 6 g jäst - (ca 1 tsk)
- 6 dl vatten - kallt
- 10 dl vetemjöl special - (600 g)
- 4 dl grovt fullkornsdinkelmjöl - t ex Saltå Kvarn (240 g)
- 2 tsk salt
Garnering
- 0,5 dl grovt fullkornsdinkelmjöl
- 0,5 dl hampafrön
- 2 tsk flingsalt - gärna svart salt, t ex Mill & Mortar
Tillbehör
- 2 burkar grön olivcreme - (à 140 g), t ex Zetas
- olivolja - gärna fransk
- flingsalt - gärna svart salt, t ex Mill & Mortar
Gör så här
-
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop till en kladdig deg. Täck med plastfolie. Låt degen jäsa 8–10 timmar, gärna över natten, i rumstemperatur.
-
Strö mjöl och hampafrön på arbetsbänken. Skrapa ut degen. Strö över lite mjöl och dra försiktigt ut degen till en rektangel, ca 20 x 35 cm.
-
Dela degen i två bitar och skär med hjälp av en degskrapa ut ca 3 cm tjocka längder. Vänd dem i hampafrön och mjöl och tvinna dem lätt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö flingsalt över. Jäs bröden under bakduk 30–40 min.
-
Sätt ugnen på 225°. Sätt in en plåt i ugnen samtidigt.
-
För över bröden med bakplåtspapperet på den heta plåten. Grädda mitt i ugnen 15–20 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.