Minibaguetter

Recept på minibaguetter. De goda baquetterna kan bakas i god tid och frysas in för att tas fram och tinas på plåt i ugn 150° ca 15 min.
Petra Lindstrand
Recept på minibaguetter.
Recept på minibaguetter. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 6 g jäst - (ca 1 tsk)
  • 6 dl vatten - kallt
  • 10 dl vetemjöl special - (600 g)
  • 4 dl grovt fullkornsdinkelmjöl - t ex Saltå Kvarn (240 g)
  • 2 tsk salt

Garnering

  • 0,5 dl grovt fullkornsdinkelmjöl
  • 0,5 dl hampafrön
  • 2 tsk flingsalt - gärna svart salt, t ex Mill & Mortar

Tillbehör

  • 2 burkar grön olivcreme - (à 140 g), t ex Zetas
  • olivolja - gärna fransk
  • flingsalt - gärna svart salt, t ex Mill & Mortar

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop till en kladdig deg. Täck med plastfolie. Låt degen jäsa 8–10 timmar, gärna över natten, i rumstemperatur.

  2. Strö mjöl och hampafrön på arbetsbänken. Skrapa ut degen. Strö över lite mjöl och dra försiktigt ut degen till en rektangel, ca 20 x 35 cm. 

  3. Dela degen i två bitar och skär med hjälp av en degskrapa ut ca 3 cm tjocka längder. Vänd dem i hampafrön och mjöl och tvinna dem lätt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö flingsalt över. Jäs bröden under bakduk 30–40 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Sätt in en plåt i ugnen samtidigt.

  5. För över bröden med bakplåtspapperet på den heta plåten. Grädda mitt i ugnen 15–20 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!