00000

Den älskade smörgåstårtan i ny tappning – som minitårta. Vid en en enklare bröllopsbjudning passar de som en lättare huvudrätt eller som en lite matigare förrätt.

För 12 personer:

Ingredienser

9 skivor landgångsbröd

Laxröra:

300 g varmrökt lax
1 msk citron, pressad
100 g färskost, naturell

Skagenröra:

2 kilo räkor, med skal
0,5 citron
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
0,5 dl dill, finhackad
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Pepparrotskräm:

450 g färskost, naturell
1,5 dl crème fraiche
3 msk pepparrot, riven
2 krm salt

Förslag på garnering:

6 skivor kallrökt lax
1 polkabeta
1 gulbeta
3 rädisor
1 ask ärtskott
100 g löjrom, eller stenbitsrom
dill

1 timme

Mini-smörgåstårtor – gör så här:

  1. Laxröra: Smula sönder laxen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Rör ihop lax, citronskal och färskost.
  2. Skagenröra: Skala räkorna och finhacka dem. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda räkorna med crème fraiche, majonnäs, dill, citronskal och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
  3. Pepparrotskräm: Blanda färskost, crème fraiche och pepparrot. Krydda med salt.
  4. Stansa ut fyra rundlar ur varje brödskiva. Bred ut laxröran jämnt på tolv rundlar. Lägg en brödrundel ovanpå varje och bred sedan ut skagenröran jämnt på varje rundel. Lägg de resterande rundlarna högst upp. Bred pepparrotskräm jämnt runt varje liten tårta.
  5. Halvera laxskivorna och snurra ihop dem till rosor. Skala och skiva betor och rädisor tunt, gärna på mandolin.
  6. Tryck fast ärtskott runt om smörgåstårtorna. Garnera med laxrosor, betor, rädisor, rom och dill.
Fler recept med: Bröllop, Dop, Fest, Fisk, Förrätter, Lax, Skaldjur