3.53.53.53.53.5

Dinkellimpor i minifomat. Ett eget litet formbröd är fint på kräftbuffén! Små formar finns att köpa i många köksbutiker.

För 20 limpor

Ingredienser

Mini-dinkellimpor

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12-13 dl dinkelsikt, (660-715 g)

Pensling:

1 ägg

Garnering:

1 msk vallmofrön, blå

40 minuter + 1 timme jäsning och 12 minuter i ugn

Mini-dinkellimpor – gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till  37°.
  2. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, ca 10 min. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
  3. Dela degen i två bitar. Arbeta dem smidiga och dela varje bit i 10 mindre bitar. Rulla ut till minilimpor och lägg dem i oljade minibrödformar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden mitt i ugnen ca 12 min, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Tips: Det går även att baka ut bröden direkt på en plåt med bakplåtspapper. Skär då några snitt i varje bröd när de jäst för att få ett fint mönster. Minska gräddningstiden något.

Fler recept med: Bakning, Buffémat, Kräftskiva, Matbröd