Mini crabcakes med kryddig sås

Recept på mini crabcakes med kryddig sås. Trots namnet består originalreceptet av saltad torsk. Vi har använt krabbkött, men även kräftstjärtar funkar bra.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 500 g krabbkött - från färsk krabba eller från burk
  • 250 g potatis - kokt, kall
  • salladslök - liten
  • 1 lime
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 ägg
  • 2 msk majonnäs
  • 3 msk olivolja

Sås

  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 tsk paprikapulver - starkt
  • 1 tsk kryddpeppar - krossad
  • 1 krm muskot - mald
  • 1 burk tomater - kroossade (400 g)
  • 3 msk farinsocker
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sås: Skala och hacka löken, fräs den i olja med paprikapulver, kryddpeppar och muskot ca 3 min. Tillsätt tomatkross, farinsocker, vinäger och salt. Låt koka ihop under lock ca 15 min. Ta av locket och låt såsen småkoka ytterligare ca 5 min.

  2. Mixa såsen med mixerstav. Häll upp i en flaska eller burk. Sätt på ett lock och förvara såsen kallt.

  3. Rensa och finhacka krabbköttet. Mosa potatisen. Ansa och finstrimla salladslöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. 

  4. Blanda alla ingredienser till krabbkakorna i en skål. Ställ kallt.

  5. Forma smeten till små biffar och stek dem i olja i en stekpanna 2–3 min på varje sida. Servera biffarna nystekta med sås. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!