Minestrone

Recept på minestrone. Mustigt god soppa med buljong kokad på kalkonskrov. Toppa med smulad ädelost.
Katja Palmdahl

Ingredienser

  • 250 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 msk olivolja
  • 200 g tomater - passerade
  • 1 l rostad buljong - se recept
  • 2 tsk oregano
  • 1 dl soppasta - t ex stelline
  • 2 dl grönkål - repad
  • 2 dl edamamebönor
  • 100 g kalkonkött - tärnat, från t ex låret
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • ädelost
  • rostad sötmandel

Rostad buljong

  • 1 kalkonskrov
  • 400 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 l vatten
  • 6 svartpepparkorn - –7
  • 2 lagerblad
  • 4 persiljestjälkar - –5, eller timjankvistar

Gör så här

  1. Rostad buljong: Sätt ugnen på 225°. Skär kalkonskrovet i mindre bitar. Plocka bort restkött från benet och spara. Skala och skär rotselleri och morötter i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken.

  2. Lägg skrov och grönsaker på en plåt och droppa på olja. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills allt fått färg.

  3. Lägg över allt i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma väl. Sjud buljongen under lock ca 1 timme. Sila och koka ihop till ca 12 dl.

  4. Skala och hacka rotselleri, morot, lök och vitlök. Ansa och tärna stjälksellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olja i en gryta. Häll över tomater och buljong. Tillsätt oreganon. Låt soppan sjuda under lock ca 10 min.

  5. Blanda ner pastan i soppan och koka enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt grönkål, bönor och kalkonkött och krydda soppan med salt och peppar. Toppa med ädelost och mandel vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!