Minestrone

00000

Recept på minestrone. Mustigt god soppa med buljong kokad på kalkonskrov. Toppa med smulad ädelost.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g rotselleri
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar selleri
2 msk olivolja
200 g tomater passerade
1 liter rostad buljong se recept
2 tsk oregano
1 dl soppasta t ex stelline
2 dl grönkål repad
2 dl edamamebönor
100 g kalkonkött tärnat, från t ex låret
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Topping:

ädelost
rostad sötmandel

Rostad buljong:

1 kalkonskrov
400 g rotselleri
2 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 liter vatten
6 svartpepparkorn –7
2 lagerblad
4 persiljestjälkar –5, eller timjankvistar

45 minuter + 30 minuter i ugn + 1 1/2 timme kokning

Minestrone — gör så här:

  1. Rostad buljong: Sätt ugnen på 225°. Skär kalkonskrovet i mindre bitar. Plocka bort restkött från benet och spara. Skala och skär rotselleri och morötter i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken.
  2. Lägg skrov och grönsaker på en plåt och droppa på olja. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills allt fått färg.
  3. Lägg över allt i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma väl. Sjud buljongen under lock ca 1 timme. Sila och koka ihop till ca 12 dl.
  4. Skala och hacka rotselleri, morot, lök och vitlök. Ansa och tärna stjälksellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olja i en gryta. Häll över tomater och buljong. Tillsätt oreganon. Låt soppan sjuda under lock ca 10 min.
  5. Blanda ner pastan i soppan och koka enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt grönkål, bönor och kalkonkött och krydda soppan med salt och peppar. Toppa med ädelost och mandel vid servering.