Mildrökt lax med gurka äpple, pepparrot och yoghurt

Recept på mildrökt lax med gurka äpple, pepparrot och yoghurt. Använd en gryta som du inte är rädd om, den kan bli lite bränd i bottnen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - med skinn
  • 2 msk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 3 dl alspån

garnering

  • 1 äpple - litet
  • 1 gurka - (ca 10 cm)
  • 50 g forellrom
  • 1 msk pepparrot - riven
  • 4 msk yoghurt - turkisk eller grekisk
  • 1 pkt smörgåskrasse

Gör så här

  1. Gnid in laxen med salt och socker och låt rimma i kylskåpet ca 3 timmar.

  2. Frys laxen ca 3 timmar.

  3. Hetta upp alspånen i en gryta under lock. Lägg i laxen med skinnsidan ner när det ryker kraftigt och lägg på locket. Ta grytan åt sidan och låt laxen ligga kvar tills det slutar ryka, ca 10 min.

  4. Kyl laxen. Skär bort skinnet och skär laxen i skivor.

  5. Skala och skär äpple och gurka i tärningar, ca 1 x 1 cm.

  6. Lägg laxen på ett fat  och garnera med äpple, gurka, rom, pepparrot och yoghurt. Klipp över smörgåskrasse och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!