00000

Mielketarte, eller Milk tart, är en krämig, sydafrikansk specialitet. Här med bär som marinerats i kryddigt, sydafrikanskt starkvin.

För 10 person(er)

Ingredienser

1,5 dl vetemjöl
50 g smör
2 msk strösocker
0,5 krm salt
1 äggula

Fyllning:

2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 dl strösocker
1 tsk kanel mald
1 tsk vaniljsocker

Marinerade bär:

250 g jordgubbar färska
125 g hallon färska
1 lime, rivet skal och saft
0,5 dl allesverloren fine old vintage (12109)
2 bananer

Garnering:

limeskal rivet

Mielketarte med vinmarinerade bär och bananer

1. Hacka samman mjöl, smör, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i tio aluminium-folieformar. Ställ dem kallt ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
2. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, socker, kanel och vaniljsocker. Ställ formarna på en plåt och häll i äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna.
3. Bär: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Ansa hallonen. Blanda limeskal och limesaft med vinet. Vänd ner bären och låt stå i kylskåpet ca 1 timme.
4. Skala och skär bananerna i mindre bitar. Blanda ner dem i bären.
5. Servera mielketarterna med bär- och banansallad överströdda med rivet limeskal.