Mielketarte med vinmarinerade bär och bananer
Ingredienser
- 1,5 dl vetemjöl
- 50 g smör
- 2 msk strösocker
- 0,5 krm salt
- 1 äggula
Fyllning
- 2 ägg
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 0,75 dl strösocker
- 1 tsk kanel - mald
- 1 tsk vaniljsocker
Marinerade bär
- 250 g jordgubbar - färska
- 125 g hallon - färska
- 1 lime - rivet skal och saft
- 0,5 dl allesverloren fine old vintage - (12109)
- 2 bananer
Garnering
- limeskal - rivet
Gör så här
-
Hacka samman mjöl, smör, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i tio aluminium-folieformar. Ställ dem kallt ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
-
Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, socker, kanel och vaniljsocker. Ställ formarna på en plåt och häll i äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna.
-
Bär: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Ansa hallonen. Blanda limeskal och limesaft med vinet. Vänd ner bären och låt stå i kylskåpet ca 1 timme.
-
Skala och skär bananerna i mindre bitar. Blanda ner dem i bären.
-
Servera mielketarterna med bär- och banansallad överströdda med rivet limeskal.