Mielketarte med vinmarinerade bär och bananer

Mielketarte, eller Milk tart, är en krämig, sydafrikansk specialitet. Här med bär som marinerats i kryddigt, sydafrikanskt starkvin.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 äggula

Fyllning

  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk vaniljsocker

Marinerade bär

  • 250 g jordgubbar - färska
  • 125 g hallon - färska
  • 1 lime - rivet skal och saft
  • 0,5 dl allesverloren fine old vintage - (12109)
  • 2 bananer

Garnering

  • limeskal - rivet

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl, smör, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i tio aluminium-folieformar. Ställ dem kallt ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.

  2. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, socker, kanel och vaniljsocker. Ställ formarna på en plåt och häll i äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna.

  3. Bär: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Ansa hallonen. Blanda limeskal och limesaft med vinet. Vänd ner bären och låt stå i kylskåpet ca 1 timme.

  4. Skala och skär bananerna i mindre bitar. Blanda ner dem i bären.

  5. Servera mielketarterna med bär- och banansallad överströdda med rivet limeskal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!