Midsommartårta med jordgubbar

Recept på midsommartårta med jordgubbar. Älskade jordgubbar! De är som godast den här tiden på året, servera gärna lite extra jordgubbar i en skål vid sidan om.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 äggulor
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,75 dl mjölk

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Fyllning

  • 1 dl jordgubbar - mogna
  • 1 msk strösocker
  • 4 dl vispgrädde

Garnering

  • 0,5 l jordgubbar
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Lägg bakplåtspapper i två formar 19–20 cm i diameter. Vispa smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa. Sikta i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en jämn smet. Fördela smeten i båda formarna.

  2. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa till en fast marängsmet. Bred ut marängen på sockerkakssmeten.

  3. Grädda längst ner i ugnen 30–35 min, tills marängen börjar få lite färg. Låt kallna.

  4. Snoppa och skär jordgubbarna i bitar. Mosa dem tillsammans med sockret.

  5. Vispa grädden och lägg i en spritspåse med stjärntyll. Lossa kakorna från papperet. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat. Lägg på de rårörda jordgubbarna. Spritsa på hälften av grädden. Snoppa och skiva jordgubbarna och lägg hälften på grädden. Lägg på den andra bottnen och garnera med grädde och jordgubbar. Pudra med florsocker och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!