00000

Smarrig midsommartårta. Tårtbotten görs av frukostflingor, vi har valt chokladpuffar för den mörka färgen och chokladsmakens skull. Använd gärna en sågtandad kniv om du vill skära smala bitar.

För 1 tårta

Ingredienser

Botten:

100 g mörk choklad
25 g smör
8 dl nesquik, eller rice krispies

Jordgubbsmousse:

450 g jordgubbar, frysta, tinade
5 gelatinblad
3 dl yoghurt, mild, vanilj
1,5 dl florsocker
1 lime, rivet skal
2 dl vispgrädde

Gelé och garnering:

1 gelatinblad
1 lime, 1 msk pressad saft
1 msk strösocker
1 dl vatten
2 dl jordgubbar, färska
1 lime, skivad

1. Botten: Dela chokladen i bitar. Smält den med smöret i en skål över vattenbad.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
3. Blanda puffarna med den smälta chokladen och fördela den jämnt i formen. Ställ kallt för att stelna.
4. Mousse: Mixa jordgubbarna, passera genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 min.
5. Blanda de passerade jordgubbarna med yoghurt, florsocker och limeskal. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i jordgubbssmeten.
6. Lyft upp gelatinbladen, låt dem rinna av och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ner lite av moussen i kastrullen med de smälta gelatinbladen och därefter i en fin stråle ner i moussen under omrörning. Häll moussen över den stelnade botten. Låt stå kallt minst 2 timmar.
7. Garnering: Lägg gelatinbladet i kallt vatten, 5 min. Blanda limesaft, socker och vatten i en kastrull. Smält gelatinbladet i sockerblandningen. Ställ kallt. Lossa tårtan från formen och papperet, ta gärna någon till hjälp. Lägg på fat. Garnera med jordgubbar och limeskivor. När gelén har konsistens som en lös äggvita skedas den över tårtan. Låt stå kallt fram till servering.