00000

En rustik soppa som är en primo piatto - förrätt i Italien. Den passar bäst på ruggiga höst- och vinterdagar men är härlig också på en kall sommardag, skriver Roberta. Bra som friluftsmat i termos. Den går fint att spara och värma, tillsätt då lite vatten.

För 4 personer

Ingredienser

1 burk kikärter, (400 g)
1 l vatten
1 gul lök
3 potatisar
150 g rökt fläsk, tärnat
2 msk olivolja
0,5 msk torkad rosmarin, eller 1 kvist färsk
1 burk passerade tomater, (400 g)
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm salt
1 krm svartpeppar
50 g tunn spaghetti, eller Ditalini

Michelas kikärtsoppa

 

1. Blanda halva burken avrunna kikärter i en kastrull med 1/5 av vattnet. Koka dem ca 5 minuter. Mixa ärterna samt kokvattnet med mixerstav eller i mixer.
2. Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i tärningar. Fräs fläsktärningarna i en stor kastrull, ta upp och fortsätt fräsa lök i olivolja.
3. Tillsätt potatis och fläsk. Häll i de mixade kikärterna, resterande vatten, rosmarin, passerade tomater och buljongtärning. Koka soppan 8-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg i tunn spaghetti som bryts i småbitar eller annan tunn pasta och resterande hela kikärter; koka ytterligare cirka 5 minuter.
Servera soppan med lite god olivolja som ringlas över och nymald svartpeppar.

Fler recept med: Ärter och bönor, Övrigt, Soppa