4.34.34.34.34.3

Mexikansk sallad med räkor och jalapeñodressing är en snabblagad sallad med smakrik dressing med hetta från jalapeño. Här har vi användt stora Vannameräkor som säljs kylda.

För 4 personer:

Ingredienser

2 dl quinoa, svart eller röd
1 förpackning svarta bönor, (380 g)
1 majskolv, eller 1 burk avrunnen majs (150 g)
1 rödlök
1 tsk lime, pressad
1 krm salt
2 avokador
300 g tomater, i olika färger
50 g ekbladssallad
0,5 kruka koriander
20 räkor, stora, marinerade , gärna Mexican style MSC-märkta

Jalapeñodressing:

0,5 kruka koriander
1 vitlöksklyfta, liten
1 jalapeñochili
2 msk lime, pressad
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 dl rapsolja

20 minuter

Mexikansk sallad med räkor och jalapeñodressing – gör så här:

  1. Dressing: Skala vitlöksklyftan. Lägg alla ingredienser till dressingen i en mixerbägare och häll oljan överst. Sätt ner mixerstaven (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!) och mixa till en grön dressing.
  2. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Rosta majsen runt om i en stekpanna. Skär av majsen från kolven och blanda med quinoa och bönor.
  3. Skala och finhacka löken. Blanda den med limesaft och salt så att den mildras. Skala, kärna ur och skär avokadon i bitar. Skär tomaterna i bitar. Blanda ner avokado och tomater i salladen. Lägg quinoasalladen på stora salladsblad och garnera med koriander.
  4. Trä upp räkorna på spett och halstra eller grilla dem snabbt i het, lätt oljad stekpanna. Lägg räkspetten på salladen. Servera med dressingen.