Merguezkorv från Nordafrika

2.22.22.22.22.2

Om man inte vill göra korv av smeten formar man den till järpar, steker i pannan och serverar med yoghurt eller hummus. Färsen kan också formas till avlånga kebabrullar, träs på spett och grillas utomhus. En förenklad variant är att köpa nötfärs och köra alla ingredienserna med stålkniven i matberedaren till en färs. Sedan kan man steka järpar av färsen.

För 8 korvar

Ingredienser

5 lammfjälster, i meter
1,2 kg nötkött av bog, benfritt fett
100 g vitlök
2 msk mynta, torkad
1 msk koriander, mald
2 msk spiskummin, mald
1 msk harissa, eller torkad chilipeppar
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
0,75 dl olivolja
1 dl vatten

1. Lägg fjälster i blöt i kallt vatten ca 20 minuter. Skölj dem sedan noga genom att kränga ena änden utanpå vattenkranen och låt vattnet skölja igenom.
2. Skala vitlöksklyftorna. Skär köttet i lagom stora bitar till köttkvarnen, även det feta på köttet.
3. Lägg vitlöksklyftor och kryddor, utom harissa, salt och peppar, i köttkvarnen och mal genom grova skivan. Lägg i köttet och kör också det genom den grova skivan.
4. Arbeta ihop det malda köttet, vitlöken, alla kryddorna, olja och vatten. Forma till en liten pannbiff, stek i stekpanna och smaka av kryddningen. Tillsätt eventuellt mer salt eller harissa.
5. Trä upp fjälster på korvhornet monterat på köttkvarn. Mata smeten i kvarnen och stoppa korvarna löst. Gör dem 6-10 cm långa, bind med krympt bomullsgarn.
6. Korvarna kan stekas med det samma eller frysas.