4.54.54.54.54.5

Recept på mercimek köftesi - små vegetariska köfte som äts kalla i salladsblad.

För 10-12 personer på buffé:

Ingredienser

1,5 dl röda linser
2,5 dl vatten, + 0,5 dl 
0,5 dl bulgur, finkrossad
0,5 tsk salt, +0,5 tsk
1 gul lök, liten
2 msk olivolja
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk paprikapuré
0,5 msk spiskummin, mald
2 msk bladpersilja, hackad
2 msk salladslök, finstrimlad
1,5 msk citron, pressad
1 krm svartpeppar, nymald
1 tsk sumak
1 kruksallad

1 timme

Mercimek köftesi – lins- och bulgurköfte – gör så här:

  1. Koka linserna i 2 1/2 dl vatten på låg värme i en kastrull under lock ca 10 min. Tillsätt bulgur och 1/2 tsk salt och rör om. Stäng av plattan och låt stå och svälla ca 30 min under lock.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i olja. Tillsätt tomat- och paprikapuréer och fräs tillsammans med löken ca 2 min. Häll över 1/2 dl vatten och tillsätt spiskummin. Rör om och låt puttra ca 5 min. Låt svalna. Blanda i persilja, salladslök och citronsaft.
  3. Blanda lins- och lökröran till en smet. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Forma till avlånga bullar och strö på sumaken. Lägg varje köfte på små bitar salladsblad.

Recept av Ebru Kelebek