Mercimek köftesi – lins- och bulgurköfte

Recept på mercimek köftesi - små vegetariska köfte som äts kalla i salladsblad.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1,5 dl röda linser
  • 2,5 dl vatten - + 0,5 dl
  • 0,5 dl bulgur - finkrossad
  • 0,5 tsk salt - +0,5 tsk
  • 1 gul lök - liten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 msk paprikapuré
  • 0,5 msk spiskummin - mald
  • 2 msk bladpersilja - hackad
  • 2 msk salladslök - finstrimlad
  • 1,5 msk citron - pressad
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 tsk sumak
  • 1 kruksallad

Gör så här

  1. Koka linserna i 2 1/2 dl vatten på låg värme i en kastrull under lock ca 10 min. Tillsätt bulgur och 1/2 tsk salt och rör om. Stäng av plattan och låt stå och svälla ca 30 min under lock.

  2. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i olja. Tillsätt tomat- och paprikapuréer och fräs tillsammans med löken ca 2 min. Häll över 1/2 dl vatten och tillsätt spiskummin. Rör om och låt puttra ca 5 min. Låt svalna. Blanda i persilja, salladslök och citronsaft.

  3. Blanda lins- och lökröran till en smet. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Forma till avlånga bullar och strö på sumaken. Lägg varje köfte på små bitar salladsblad.

Recept av Ebru Kelebek

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!