00000

En melonklassiker från Portugal. Så enkelt och så gott!

För 4 pers

Ingredienser

Melon med portvin

2 galiameloner (à ca 500 g)
12 cl rött portvin
2 färska fikon

Vaniljglass

1 vaniljstång
4 dl mjölk (3 %)
3 1/2 dl vispgrädde
7 äggulor
2 dl strösocker

30 min + tid i kyl och frys

1. Glass: Snitta och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en kastrull.

2. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.

3. Sjud blandningen under kraftig vispning till 85 grader tills den börjar tjockna. Häll upp smeten i en bunke och kyl ner. Låt glassmeten stå i kylen över natten. Sila och frys smeten i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen 1–2 timmar.

4. Dela melonerna på mitten och kärna ur dem med en sked. Häll i portvin och lägg i vaniljglass. Skär fikonen i klyftor och garnera melonen med dem.