Mazarinkaka med apelsinsmak

Mazarinkaka med apelsinsmak bakas här i en 20 cm form, och blir liten och hög, men det går lika bra att använda en 24 cm med löstagbar kant. Kakan håller sig saftig flera dagar.  
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 äggula

Mazarinfyllning

  • 2 apelsiner
  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl mandelmjöl - (150 g)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 msk strösocker

Glasyr

  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg mjöl, smör, socker, vaniljpulver och äggula i en matberedare och mixa ihop till ett smul. Ta upp på arbetsbänken och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen jämnt i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Skär bort överflödig deg med kniv längs den övre kanten. Ställ formen i frysen ca 10 min.

  2. Fyllning: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och finriv skalet.

  3. Blanda samman mandelmassa, smör, halva mängden apelsinskal, mandelmjöl och bakpulver. Vispa i äggen, ett i taget. Bred ut mazarinfyllningen i pajskalet.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills kakan stannat och fått fin färg. Täck med bakplåtspapper om den får för mycket färg. Ta ut och låt kallna.

  5. Lägg resterande apelsinskal och sockret i en mortel och mortla lätt.

  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Värm glasyren ca 10 sekunder i mikron och bred ut jämnt över kakan. Låt kallna i kylen. Strö över apelsinsockret vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!