00000

Mazarinkaka med apelsinsmak bakas här i en 20 cm form, och blir liten och hög, men det går lika bra att använda en 24 cm med löstagbar kant. Kakan håller sig saftig flera dagar.  

För 12 bitar:

Ingredienser

3,5 dl vetemjöl, (210 g)
150 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
1 äggula

Mazarinfyllning:

2 apelsiner
300 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
3 dl mandelmjöl, (150 g)
1,5 tsk bakpulver
2 ägg
1 msk strösocker

Glasyr:

3 dl florsocker
2 msk vatten

30 minuter + 1 timme i ugn

Mazarinkaka med apelsinsmak – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg mjöl, smör, socker, vaniljpulver och äggula i en matberedare och mixa ihop till ett smul. Ta upp på arbetsbänken och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen jämnt i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Skär bort överflödig deg med kniv längs den övre kanten. Ställ formen i frysen ca 10 min.
  2. Fyllning: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och finriv skalet.
  3. Blanda samman mandelmassa, smör, halva mängden apelsinskal, mandelmjöl och bakpulver. Vispa i äggen, ett i taget. Bred ut mazarinfyllningen i pajskalet.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills kakan stannat och fått fin färg. Täck med bakplåtspapper om den får för mycket färg. Ta ut och låt kallna.
  5. Lägg resterande apelsinskal och sockret i en mortel och mortla lätt.
  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Värm glasyren ca 10 sekunder i mikron och bred ut jämnt över kakan. Låt kallna i kylen. Strö över apelsinsockret vid servering.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar