4.24.24.24.24.2

Klassiska mazariner med en liten skjuts av citron blir riktigt gott!

För 10 små mazariner:

Ingredienser

50 g smör
1,25 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 äggula, stor
0,5 msk vatten, ev

Fyllning:

1 citron
100 g mandelmassa
50 g smör, rumsvarmt
1 msk vetemjöl
0,5 krm vaniljpulver
1 ägg, stort

Citronglasyr:

1,5 dl florsocker
1 msk citron, pressad

30 minuter + 1 timme i kyl + 13 minuter i ugn

Mazariner – gör så här:

  1. Tärna smöret. Mixa mjöl, socker och smör i matberedare till ett smul. Tillsätt äggula och vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg i kyl ca 1 timme.
  2. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Finriv skalet. Grovriv mandelmassan.
  3. Vispa mandelmassa, citronskal, smör, mjöl och vaniljpulver. Tillsätt ägget och vispa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse.
  4. Sätt ugnen på 200°. Smörj formarna, ca 5 cm i diameter. Tryck eller kavla ut degen och klä formarna. Skär bort degen som hänger över kanten med en vass kniv. Fyll formarna med smet till 3/4. Ställ dem på en plåt.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 13 min, tills kakorna fått fin färg. Låt svalna. Stjälp upp dem ur formarna och låt kallna.
  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och citronsaft. Bred smeten över mazarinerna. Låt kallna i kyl.

Kökstipsen!

  • Här behöver du mazarinformar eller veckade formar i metall.
  • Mazarinerna går utmärkt att frysa, men glasera dem när de ska ätas.
  • Om mazarinfyllningen blir toppig efter ugnen så lägg ett bakplåtspapper och en bricka på mazarinerna. Lägg på en tyngd så plattas överdelen ner.
Fler recept med: Bakelser, Bakning