Matvetesallad med kryddstekta kikärter, syrad lök och vitlöksdressing

Matvetesallad med kryddstekta kikärter, syrad lök och vitlöksdressing är en matig och god sallad. Kikärterna får en härligt kryddig smak av fänkålsfrö, spiskummin och chili. 
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dl matvete
  • 0,75 dl citron - pressad
  • 1 dl bladpersilja - hackad
  • 1 tsk salt

Citronsyrad lök

  • 2 gula lökar
  • 1 dl citron - pressad
  • 0,5 dl honung
  • 2 krm salt

Vitlöksdressing, ca 3 dl

  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl kikärtsspad
  • 1 msk citron - pressad
  • 3 krm salt
  • 2,5 dl rapsolja

Kryddstekta kikärter

  • 400 g kikärter - kokta
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 tsk fänkålsfrö - krossat
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 krm salt

Gör så här

  1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Blanda matvetet med citronsaft och persilja. Krydda med salt.

  2. Syrad lök: Skala, halvera och skiva löken. Blanda löken med citronsaft, honung och salt. Låt marinera ca 15 min. Häll av vätskan före servering.

  3. Dressing: Skala och finhacka vitlöken. Lägg den i en matberedare och tillsätt kikärtsspad, citronsaft och salt. Starta mixern och tillsätt oljan i en tunn stråle. Mixa till en krämig dressing.

  4. Kikärter: Stek kikärterna i het olja 3-4 min. Tillsätt kryddor och salt och stek vidare ca 1 minut.

  5. Lägg matvetet på ett fat och toppa med kikärter och lök. Servera salladen med dressingen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!