4.34.34.34.34.3

Krämig matveteotto med rostade grönsaker är som en risotto med rustik känsla. Matvetet ger en lite mer tuggig konsistens än ris. Pestodressingen är en syrlig dressing som sätter smak.

För 4 personer:

Ingredienser

6 dl matvete, helt (15 min koktid)
75 g parmesanost
8 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongkapsel, Fond du Chef, eller 3 msk konc grönsaksfond
1 gul lök
2 msk smör
2 dl vitt vin, torrt
1 krm svartpeppar, nymald

Grönsaker:

200 g jordärtskockor
2 röda paprikor
0,5 aubergine
1 rödlök
1 fänkålsstånd
400 g körsbärstomater, på kvist
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Pestodressing:

0,5 dl basilikapesto, hemgjord eller köpt
0,5 kruka basilika
2 msk citron, pressad
2 msk vatten

Garnering:

0,5 kruka basilika

40 minuter + 25 minuter i ugn

Matveteotto med pestodressing – gör så här:

  1. Grönsaker: Sätt ugnen på 250°. Skrubba jordärtskockorna och skär dem i bitar. Kärna ur och skär paprikan i klyftor. Tärna auberginen. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg alla grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja, flingsalt och peppar.
  2. Tillaga grönsakerna mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 25 min. Ta ut och låt svalna.
  3. Finriv osten. Koka upp vatten och buljong.
  4. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull ca 3 min. Tillsätt matvete och vin och rör om ca 1 minut. Tillsätt buljongen, lite i taget, och koka tills matvetet blir mjukt, ca 20 min. Rör då och då. Krydda med peppar och rör ner 50 g parmesan.
  5. Dressing: Lägg ingredienserna i en mixerskål och mixa slätt med mixerstav.
  6. Lägg upp matveteotto på tallrikar, toppa med grönsakerna. Garnera med 25 g parmesan och basilika. Servera med dressing.