00000

Matjesilltårta med rädisor, pepparrot och rödlök. Rädisorna och rödlöken ger fin, knaprig kontrast till den mjuka fyllningen i matjestårtan.

För 12 pers på buffé

Ingredienser

Matjestårta

250 g kavring, (ca 8 skivor)
100 g smör
2 gelatinblad
2 burkar matjessill, (à 250 g)
30 g pepparrot, (ca 1 dl) riven
600 g färskost, naturell
2 msk citron, pressad

Garnering:

1 knippa rädisor, vittoppade
1 rödlök
30 g pepparrot, (ca 1 dl) riven

Matjesilltårta recept – gör så här:

  1. Smula ner kavringen i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en jämn smet.
  2. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, klädd i bottnen med ett bakplåtspapper. Ställ formen i kylskåpet.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Låt sillen rinna av och hacka den riktigt fint. Blanda sillen med pepparrot och färskost.
  4. Värm citronsaften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt dem smälta i saften. Häll citron­saften i ostblandningen. Bred ut blandningen i formen och ställ kallt ca 4 timmar.
  5. Ansa och halvera rädisorna. Skala och skiva löken tunt. Ta tårtan ur formen och garnera med rädisor, lök, pepparrot och dill.

Test! Årets godaste matjesill 2018

Vi har testat nio olika matjessillar och hittat årets favorit 2018 – se vilka som är godast här.