00000

Kocken Mattias Larsson bjuder oss på en underbar matjessilltart med parmesanost, olivolja, gräddfil och forellrom. Tartaren packas hårt i crème brûlée-formar eller andra små skålar, som sedan vänds upp och ner. Klä ev formarna med plastfolie så går tartaren lättare att lossa.

För 8 personer

Ingredienser

2 burkar matjessill (à 200 g)
4 potatisar kokta medelstora
100 g parmesanost
4 ägg hårdkokta
3 äggulor
1 msk citron pressad
1 msk gräslök finhackad
2 krm salt

Garnering:

100 g forellrom
1 dl gräddfil
2 msk olivolja

Matjessilltartar med parmesanost, olivolja, gräddfil och forellrom

  1. Låt sillen rinna av. Tärna sill, potatis, parmesan och ägg. Tillsätt äggulor, citron, gräslök och salt och blanda ordentligt.
  2. Forma röran genom att packa den hårt i 8 små, runda formar. Vänd dem upp och ner och lossa försiktigt tartaren på tallrikarna.
  3. Garnera med forellrom, gräddfil och olivolja. Servera kallt öl och snaps till.

Att dricka till matjessilltartaren: Hemkryddad snaps och öl.

P.S Hittar du inte forellrom i din butik går det att ersätta med löj- eller stenbitsrom.

 

Kocken Mattias Larsson älskar att runda av midsommaraftons kväll på bryggan i Stockholms skärgård.

midsommarmeny
Inspireras av hans finessrika meny till matjessilltartaren: