Matjessilltårta
Ingredienser
- 75 g smör
- 225 g kavring
Fyllning
- 2 gelatinblad
- 2,5 burkar matjessill - (à 200 g)
- 1 rödlök - liten
- 1 msk gräslök - hackad
- 1 msk dill - hackad
- 3 dl crème fraiche
- 125 g färskost - naturell
Garnering
- 2 msk gräslök - hackad
Gör så här
-
Smält smöret. Mixa kavring och smör till smulor. Tryck ut smulorna i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 15 min.
-
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Låt matjessillen rinna av och hacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök och örter.
-
Mixa crème fraiche och färskost. Värm 1/4 av ostkrämen i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladen i ostblandningen. Rör ner det i resten av krämen.
-
Blanda ner matjessill, lök och örter i krämen. Häll smeten i formen. Släta till ytan. Ställ tårtan i kylen för att stelna, ca 3 timmar.
-
Skär terrinen i portionsbitar med en varm kniv. Strö över gräslök.