55555

Recept på matjesilltårta. En populär sillrätt som går bra att förbereda.

För 10 - 12 personer

Ingredienser

75 g smör
225 g kavring

Fyllning

2 gelatinblad
2,5 burkar matjessill (à 200 g)
1 rödlök liten
1 msk gräslök hackad
1 msk dill hackad
3 dl crème fraiche
125 g färskost naturell

Garnering

2 msk gräslök hackad

Matjesilltårta – gör så här:

  1. Smält smöret. Mixa kavring och smör till smulor. Tryck ut smulorna i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 15 min.
  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Låt matjessillen rinna av och hacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök och örter.
  3. Mixa crème fraiche och färskost. Värm 1/4 av ostkrämen i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladen i ostblandningen. Rör ner det i resten av krämen.
  4. Blanda ner matjessill, lök och örter i krämen. Häll smeten i formen. Släta till ytan. Ställ tårtan i kylen för att stelna, ca 3 timmar.
  5. Skär terrinen i portionsbitar med en varm kniv. Strö över gräslök.

Test! Årets godaste matjesill

Vi har testat nio olika matjessillar och hittat årets favorit 2018 – se vilka som är godast här.

Fler recept med: Fisk, Jul, Midsommar, Smårätter