1. Sätt ugnen på 200°. Smöra cocotteformar eller en större ugnssäker form.
2. Skrapa eller skala potatisen, skär den i fina tärningar och koka dem nätt mjuka ca 5 min.
3. Skär osten i lika fina tärningar och hacka löken.
4. Sila och ånga av potatisen och blanda den med ost, lök, salt och peppar och fördela detta i formarna.
5. Vispa ihop ägg, gräddfil och mjölk och häll blandningen över.
6. Ställ formarna på en plåt och grädda ca 25 min mitt i ugnen (stor form 35 min) tills puddingarna stannat även i mitten.
7. Skär matjessillen i tärningar och bjud den med gräddfil och gräslök på toppen av de varma puddingarna.
Matjessill med västerbottenscocotter
En nygräddad och ångande varm liten potatispudding serveras med matjessill och gräddfil på toppen.
För 12 formar
Ingredienser
350 g | potatis |
200 g | västerbottensost, lagrad |
2 | gula lökar |
1 tsk | salt |
2 krm | svartpeppar |
5 | ägg, stora |
2 dl | gräddfil |
2 dl | mjölk |
Servering:
3 burk | matjessill |
3 dl | gräddfil |
gräslök |