Matjesmousse på pepparkaksbotten

Gott och inte krångligt – variationer på det klassiska. Gör många små snittar eller en stor tårta.

Matjesmousse på pepparkaksbotten

1. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller en rektangulär form, ca 18 x 25 cm, invändigt med plastfolie. Mixa pepparkakor och smör och tryck ut pepparkakssmulorna till en botten i formen.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Låt sillen rinna av, men spara 1/2 dl av spadet. Skär sillen i fina tärningar. Blanda creme fraiche, gräddfil, matjessill, spad och gräslök.
3. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugnen.
4. Blanda det lösta gelatinet först med lite av smeten och vänd sedan ner detta i resten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och ställ kallt att stelna ca 4 timmar.
5. Skär moussen i snibbar eller trekanter med en vass kniv eller lägg upp som en tårta att servera sig själv av.

Recept från