Gott och inte krångligt – variationer på det klassiska. Gör många små snittar eller en stor tårta.
För 20 personer
Ingredienser
200 g
pepparkakor
75 g
smör
Mousse:
4
gelatinblad
400 g
matjessill
2 dl
crème fraiche
3 dl
gräddfil
0,5 dl
matjesspad
3 msk
gräslök, hackad
Matjesmousse på pepparkaksbotten
Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller en rektangulär form, ca 18 x 25 cm, invändigt med plastfolie. Mixa pepparkakor och smör och tryck ut pepparkakssmulorna till en botten i formen.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Låt sillen rinna av, men spara 1/2 dl av spadet. Skär sillen i fina tärningar. Blanda creme fraiche, gräddfil, matjessill, spad och gräslök.
Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugnen.
Blanda det lösta gelatinet först med lite av smeten och vänd sedan ner detta i resten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och ställ kallt att stelna ca 4 timmar.
Skär moussen i snibbar eller trekanter med en vass kniv eller lägg upp som en tårta att servera sig själv av.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till
dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.