Matjesmousse på pepparkaksbotten
Ingredienser
- 200 g pepparkakor
- 75 g smör
Mousse
- 4 gelatinblad
- 400 g matjessill
- 2 dl crème fraiche
- 3 dl gräddfil
- 0,5 dl matjessillspad
- 3 msk gräslök - hackad
Gör så här
-
Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller en rektangulär form, ca 18 x 25 cm, invändigt med plastfolie. Mixa pepparkakor och smör och tryck ut pepparkakssmulorna till en botten i formen.
-
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Låt sillen rinna av, men spara 1/2 dl av spadet. Skär sillen i fina tärningar. Blanda creme fraiche, gräddfil, matjessill, spad och gräslök.
-
Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugnen.
-
Blanda det lösta gelatinet först med lite av smeten och vänd sedan ner detta i resten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och ställ kallt att stelna ca 4 timmar.
-
Skär moussen i snibbar eller trekanter med en vass kniv eller lägg upp som en tårta att servera sig själv av.