Matig indisk rissallad

Recept på matig indisk rissallad. Vi har använt vanliga kardemummakärnor, men hittar du svarta kardemummakapslar blir det vidunderligt gott om de får koka med i riset.

Indisk rissallad

  • 600 g morötter
  • 600 g butternutpumpa
  • 2 msk rapsolja - + 2 msk
  • 1 bit ingefära - (ca 20 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 krm kardemumma - grovstött
  • 1 msk garam masala
  • 0,5 dl apelsin - pressad
  • 2 rödlökar
  • 2 små kanelstänger
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Ris

  • 7 dl vatten
  • 2 tsk kardemumma - grovstött
  • 2 tsk gurkmeja
  • 4 kryddnejlikor - hela
  • 1 tsk salt
  • 3,5 dl basmatiris

Garnering

  • rostad sötmandel
  • koriander

Tillbehör

  • mango chutney

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötter och pumpa i grova bitar och lägg i en långpanna. Ringla över 2 msk olja och rosta mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ingefära, vitlök, chili, kardemumma, garam masala, apelsinsaft och 2 msk olja. Skala och skär löken i klyftor.

  3. Ta långpannan ur ugnen och tillsätt kryddblandning, lök, kanelstänger, salt och peppar. Blanda noga. Sätt tillbaka pannan i ugnen och tillaga ytterligare ca 15 min, tills grönsakerna är mjuka. Vänd runt då och då.

  4. Ris: Koka upp vatten, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlikor och salt och eventuellt curryblad. Tillsätt riset och koka på svag värme under lock tills riset är mjukt.

  5. Blanda riset med de rostade grönsakerna och kryddorna i formen. Krydda med salt och peppar. Toppa med hackade rostade mandlar och koriander. Servera med mango chutney.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!