00000

Recept på matig indisk rissallad. Vi har använt vanliga kardemummakärnor, men hittar du svarta kardemummakapslar blir det vidunderligt gott om de får koka med i riset.

För 4 pers

Ingredienser

Indisk rissallad

600 g morötter
600 g butternutpumpa
2 msk + 2 msk rapsolja
1 bit ingefära (ca 20 g)
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili, t ex spansk peppar
2 krm grovstött kardemumma
1 msk garam masala
1/2 dl pressad apelsin
2 rödlökar
2 små kanelstänger
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Ris

7 dl vatten
2 tsk grovstött kardemumma
2 tsk gurkmeja
4 hela kryddnejlikor
1 tsk salt
3 1/2 dl basmatris

Garnering

rostad sötmandel
koriander

Tillbehör

mango chutney

30 min + 30 min i ugnen

Matig indisk rissallad — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötter och pumpa i grova bitar och lägg i en långpanna. Ringla över 2 msk olja och rosta mitt i ugnen ca 15 min.
  2. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ingefära, vitlök, chili, kardemumma, garam masala, apelsinsaft och 2 msk olja. Skala och skär löken i klyftor.
  3. Ta långpannan ur ugnen och tillsätt kryddblandning, lök, kanelstänger, salt och peppar. Blanda noga. Sätt tillbaka pannan i ugnen och tillaga ytterligare ca 15 min, tills grönsakerna är mjuka. Vänd runt då och då.
  4. Ris: Koka upp vatten, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlikor och salt och eventuellt curryblad. Tillsätt riset och koka på svag värme under lock tills riset är mjukt.
  5. Blanda riset med de rostade grönsakerna och kryddorna i formen. Krydda med salt och peppar. Toppa med hackade rostade mandlar och koriander. Servera med mango chutney.

 

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️