Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️
Matig indisk rissallad
Indisk rissallad
- 600 g morötter
- 600 g butternutpumpa
- 2 msk rapsolja - + 2 msk
- 1 bit ingefära - (ca 20 g)
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
- 2 krm kardemumma - grovstött
- 1 msk garam masala
- 0,5 dl apelsin - pressad
- 2 rödlökar
- 2 små kanelstänger
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Ris
- 7 dl vatten
- 2 tsk kardemumma - grovstött
- 2 tsk gurkmeja
- 4 kryddnejlikor - hela
- 1 tsk salt
- 3,5 dl basmatiris
Garnering
- rostad sötmandel
- koriander
Tillbehör
- mango chutney
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötter och pumpa i grova bitar och lägg i en långpanna. Ringla över 2 msk olja och rosta mitt i ugnen ca 15 min.
-
Skala och finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ingefära, vitlök, chili, kardemumma, garam masala, apelsinsaft och 2 msk olja. Skala och skär löken i klyftor.
-
Ta långpannan ur ugnen och tillsätt kryddblandning, lök, kanelstänger, salt och peppar. Blanda noga. Sätt tillbaka pannan i ugnen och tillaga ytterligare ca 15 min, tills grönsakerna är mjuka. Vänd runt då och då.
-
Ris: Koka upp vatten, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlikor och salt och eventuellt curryblad. Tillsätt riset och koka på svag värme under lock tills riset är mjukt.
-
Blanda riset med de rostade grönsakerna och kryddorna i formen. Krydda med salt och peppar. Toppa med hackade rostade mandlar och koriander. Servera med mango chutney.