4.44.44.44.44.4

Matchaglass, nashipäron med timutpeppar, sojakaramell och vit choklad bjuder på en härlig smakexplosion: strävt, sött, nötigt, salt och pepprigt. Recept av Jennie Walldén, vinnare av Sveriges Mästerkock 2013.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g vaniljglass, av god kvalitet, t ex Häagen-Dazs
2 msk matchapulver, (grönt tepulver)
50 g choklad, vit
1 msk sesamfrön, svarta

Nashipäron:

1 nashipäron, stort
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk timutpeppar, eller hel sichuanpeppar

Sojakaramellsås:

1,5 dl strösocker
50 g smör, i tärningar
0,75 dl vispgrädde
2 tsk soja, japansk, gärna Kikkoman

Garnering:

röd shisokrasse, eller myntablad

30 minuter + tid i kyl och frys + 8 minuter i ugn

Matchaglass, nashipäron med timutpeppar, sojakaramell och vit choklad – gör så här:

  1. Låt glassen bli lite mjuk. Rör ihop glassen med matchapulvret och ställ tillbaka i frysen ca 3 timmar. Ta fram glassen ca 10 min före servering.
  2. Nashipäron: Skala, kärna ur och skär päronet i små tärningar. Koka upp socker, vatten och pepparkorn. Låt sjuda ca 5 min. Lägg pärontärningarna i sockerlagen. Låt koka upp, ta kastrullen från plattan. Häll pärontärningar och lag i en bunke, låt stå i kylen ca 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och rosta mitt i ugnen ca 8 min, tills chokladen är lite brynt och gyllene. Ta ut, rör om och låt kallna. Krossa chokladen till smulor.
  4. Sås: Smält sockret tills det blir bärnstensfärgat och klumpfritt. Ta kastrullen från plattan och vispa i smöret. Rör försiktigt så att det inte skvätter. Tillsätt grädde och soja och koka ihop till en simmig sås. Låt kallna.
  5. Gör kulor eller ”ägg” av matchaglassen. Lägg upp på tallrikar. Häll över lite sojakaramellsås. Strö över nashipäron och rostad choklad. Garnera med shisokrasse eller mynta. Servera genast.

 

Jennie Walldén:

”Här är det viktigt att köpa glass av bra kvalitet. Att blanda soja i karamellsåsen tillför umami som är spännande i en dessert.”