Massur Dal

4.64.64.64.64.6

Recept på Massur Dal. Kryddig linsgryta med tomat och lök. Servera som kraftig soppa eller som gryta med ris till.

För 4-6 personer:

Ingredienser

3 dl linser, röda, gula eller svarta
3 tomater, stora
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära, färsk (ca 3 cm)
1 tsk kumminfrön
1 tsk senapsfrön, bruna
2 msk rapsolja
1 msk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
2 tsk salt
5 dl vatten

Garnering:

ev koriander

Tillbehör:

ris

15 minuter + 15 minuter blötläggning + 15 minuter koktid

Massur Dal – gör så här:

  1. Skölj linserna och lägg dem i kallt vatten ca 15 min.
  2. Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.Skala och finhacka ingefäran.
  3. Fräs kummin- och senapsfrön i olja i en gryta. Tillsätt tomater, lök, vitlök, ingefära, garam masala, gurkmeja och salt. Fräs tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 min. Häll på vattnet och tillsätt linserna.
  4. Koka upp och låt sjuda under lock ca 15 min. Strö eventuellt över koriander. Servera med ris.