44444

Masala dosa med potatis är tunna pannkakor av kikärts- och vetemjöl med en kryddig potatisfyllning som är en populär rätt i södra Indien. Ett ägg i smeten ger extra protein och en bra konsistens. Servera gärna med mango chutney.  

För 4 personer:

Ingredienser

1 dl vetemjöl
1 dl linsmjöl, eller kikärtsmjöl
2 krm bikarbonat
2 dl vatten
1 ägg
0,5 dl yoghurt, naturell
1 krm salt
2 msk rödlök, finhackad
0,5 dl koriander, hackad
2 msk rapsolja

Alo tiki (potatisfyllning):

500 g potatis
1 rödlök
1 msk rapsolja
2 tsk garam masala
1 tsk nigellafrö
1 röd chili, t ex spansk peppar
2 msk tomatpuré
2 dl gröna ärter, frysta

Korianderraita:

0,5 grön chili, t ex spansk peppar
1 +1 dl yoghurt, naturell
1 dl koriander, hackad
2 tsk lime, pressad
1 krm salt

Tillbehör:

mango chutney

35 minuter

Masala dosa med potatis – gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser till dosasmeten. Tillsätt vatten, ägg och yoghurt och vispa till en slät smet. Blanda ner lök och koriander. Låt smeten svälla ca 10 min.
  2. Fyllning: Tärna och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Skala och hacka löken. Stek löken i olja ca 3 min. Tillsätt garam masala, nigellafrö och tomtpuré. Häll av potatisen och låt ånga av. Blanda ner potatis och ärter i lökfräset.
  3. Bred ut 1 knapp dl smet i en het stekpanna med oljan. Stek tills pannakakan stelnat. Vänd, stek hastigt på andra sidan.
  4. Korianderraita: Kärna ur och skiva chilin. Rör samman eller mixa 1 dl yoghurt, chili och koriander. Rör 1 dl yoghurt. Smaka av med limesaft och krydda med salt.
  5. Servera potatisfyllningen med dosa, korianderraita och mango chutney.