Vörtbröd

Enkelt och gott recept på kraftigt kryddat vörtbröd med russin och mustig smak.
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 flaska porter - 33 cl
  • 1,5 dl julmust
  • 50 g jäst
  • 0,5 msk kryddnejlikor - malda
  • 1 tsk pomeransskal - malda
  • 0,5 msk ingefära - mald
  • 0,75 dl sirap - mörk
  • 1 msk salt
  • 2 dl russin
  • 7 dl rågmjöl - fint (350 g)
  • 6 - 7 dl vetemjöl - (360–420 g)

Pensling

  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk sirap - mörk

Gör så här

  1. Smält smöret. Tillsätt porter och julmust och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll smörblandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i kryddor, sirap, salt och russin.

  2. Blanda i rågmjölet och drygt hälften av vetemjölet och knåda väl med mjölade händer. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös. Jäs degen under bakduk ca 1 1/2 timme, tills den är dubbelt så stor.

  3. Dela upp degen i två bitar och lägg i smorda avlånga brödformar, à ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  4. Blanda vatten och sirap. Pensla bröden med blandningen  och grädda i nedre delen av ugnen ca  1 timme, till 98° innertemperatur. Låt bröden svalna innan de stjälps upp och får kallna på galler.

Recept av Christian Hellberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!