4.54.54.54.54.5

Enkelt och gott recept på kraftigt kryddat vörtbröd med russin och mustig smak.

För 1 bröd

Ingredienser

50 g smör
1 flaska porter, 33 cl
1,5 dl julmust
50 g jäst
0,5 msk kryddnejlikor, malda
1 tsk pomeransskal, malda
0,5 msk ingefära, mald
0,75 dl sirap, mörk
1 msk salt
2 dl russin
7 dl rågmjöl, fint (350 g)
6-7 dl vetemjöl, (360–420 g)

Pensling:

0,5 dl vatten
2 msk sirap, mörk

30 minuter + 2 1/2 timmes ­jäsning + 1 timme i ugn

Vörtbröd – gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt porter och julmust och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll smörblandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i kryddor, sirap, salt och russin.
  2. Blanda i rågmjölet och drygt hälften av vetemjölet och knåda väl med mjölade händer. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös. Jäs degen under bakduk ca 1 1/2 timme, tills den är dubbelt så stor.
  3. Dela upp degen i två bitar och lägg i smorda avlånga brödformar, à ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
  4. Blanda vatten och sirap. Pensla bröden med blandningen  och grädda i nedre delen av ugnen ca  1 timme, till 98° innertemperatur. Låt bröden svalna innan de stjälps upp och får kallna på galler.

Recept av Christian Hellberg

Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd