00000

Marsipanbakelse med hallon och maräng, en härlig påskdessert. Rulltårtan kan bakas i förväg. Om du har bråttom kan du använda färdig rulltårta.

För 6-8 bakelser:

Ingredienser

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk, eller vatten

Fyllning:

2 dl sylt, mos eller kräm, t ex hallon-, jordgubb-, hjortron-, blåbär-, äppelmos eller hasselnötskräm

Maräng:

0,75 dl vatten
1,5 dl strösocker
3 äggvitor
1 tsk citron, pressad eller vitvinsvinäger

Garnering:

1 marsipantårtlock, gult eller 1 rulle gul figurmarsipan
strössel eller godis

30 minuter + 5 minuter i ugn

Marsipanbakelse med hallon och marängfluff – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan. Bred ut smeten jämnt i en långpanna med ett smort bakplåtspapper i botten.
  2. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Strö lite socker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet som kakan gräddats på.
  3. Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Låt rulltårtan kallna i papperet med skarven ner.
  4. Maräng: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 122°, använd termometer.
  5. Vispa äggvitor och citronsaft med elvisp, i en väl rengjord och torr bunke, till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 min, tills marängsmeten svalnat.
  6. Skär rulltårtan i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg dem med snittytan uppåt. Kavla ut marsipanen om figurmarsipan på rulle används. Skär den i 4 cm tjocka remsor. Klä bakelserna runt om med marsipan och bred på marängen. Bränn med brännare tills marängen fått färg. Garnera bakelserna med godis.
Fler recept med: Bakelser, Bakning