00000

En mustig gryta med varma goda smaker som passar perfekt att förbereda.

För 4 personer

Ingredienser

Marockanskt vinkokt lammlägg med tomat, vitlök och rotfrukter

4 små lammläggar (ca 1 1/2 kilo)
2 schalottenlökar
2 morötter
1 bit rotselleri (200 g)
3 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
1 liter torrt vitt vin
1 burk krossade tomater (400 g)
3 dl vatten
1 tsk mald koriander
2 kanelstänger
1 msk mynta
1 msk strösocker
1 msk salt
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk nymald svartpeppar

Myntagremolata

1 kruka mynta
1 kruka bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal

Tillbehör

couscous eller bulgur
libabröd eller pitabröd
turkisk yoghurt
olivolja

30 min + 2 timmar kokning

Marockansk lammgryta med tomat, vitlök och rotfrukter

 

  1. Skala lök och rotfrukter och skär i grova bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en gryta.
  2. Lägg i lammlägg och rosmarin. Fyll på med vin, tomater, vatten och kryddor så att det täcker. Låt koka under lock ca 2 timmar, tills köttet
    börjar lossna från benet.
  3. Ta upp läggarna och låt svalna något. Plocka loss köttet från ben,
    senor och hinnor.
  4. Mixa buljongen som är kvar med mixerstav till en mustig sås.
  5. Gremolata: Hacka örterna. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser.
  6. Lägg köttet i såsen. Strössla över gremolatan och servera med couscous, bröd och yoghurt med lite ringlad olivolja över.