Marockanska lammköttbullar

Lammköttbullar med smak av spiskummin och harissa. Serveras med en cousoussallad med rostade grönsaker och torkad frukt.
Tove Nilsson

Marockanska lammköttbullar

  • 500 g lammfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk harissa
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk olivolja

Couscous

  • 4 morötter
  • 4 gulbetor
  • 4 palsternackor
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 3 dl vatten
  • 3 dl couscous
  • 0,5 dl russin
  • 6 aprikoser - torkade
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 dl bladpersilja - finhackad
  • 1 dl mynta - finhackad

Rödkålssallad

  • 300 g rödkål
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung - flytande
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • yoghurt - turkisk

Gör så här

  1. Skala och finriv vitlöken. Blanda färsen med vitlök, harissa, spiskummin och ägg. Arbeta till en smidig smet. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till köttbullar. Stek dem runt om i olja 10–12 min.

  2. Couscous: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötter, gulbetor och palsternacka i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Blanda rotfrukter och lök med olja i en ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  3. Koka upp vattnet och häll det över couscous och 1/2 tsk salt. Låt stå ca 5 min. Rör runt med en gaffel. Blanda couscousen med de rostade rotfrukterna.

  4. Hacka aprikoserna och blanda dem med couscous, russin och citronsaft. Tillsätt persilja och mynta före servering.

  5. Kålsallad: Strimla kålen med osthyvel och blanda med citronsaft, olja, honung och salt. Låt stå ca 15 min.

  6. Värm köttbullarna och servera tillsammans med couscous, rödkålssallad och yoghurt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!