Marmeladkonfekt av svarta vinbär – gör så här:
- Värm bären i en kastrull så de blir mjuka och mosiga. Kör dem med mixerstav till ett jämnare mos. Häll det i en finmaskig sil över en bunke. Passera moset genom silen med baksidan av en sked. Det blir en hel del kvar i silen så försök inte pressa igenom alltihop. Den silade purén bör bli 5 dl.
- Häll purén i en kastrull på medelvärme. Blanda i melatin, socker och glykos. Koka utan lock tills temperaturen är 107°. Det tar tid och temperaturen stannar länge på 100°, men ge inte upp. Så småningom går den upp till 107°. Rör om då och då så att purén inte fastnar i botten.
- Gör i ordning en form av smör- eller bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. När rätt temperatur är uppnådd, dra kastrullen av värmen och blanda ner likör blandat med citronsyra. Häll upp marmeladen i pappersformen. Låt stelna i rumstemperatur. Täck med plast när den svalnat.
- Sockra en köksbänk och stjälp upp konfekten. Sockra ovansidan och skär i sockerbitsstora bitar. Vänd dem i socker och förvara bitarna med smörpapper mellan lagren i platt pappask eller burk med lock.
Tips! Låt stå i rumstemperatur, inte i kylen för då blir den fuktig. Konfekten mår bättre av att ligga i en pappask än att förpackas i plast.