00000

Gör gärna marinaden en dag i förväg så att chili- och vitlökssmaken hinner sätta sig.

För 20 person(er)

Ingredienser

1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1,5 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
1 tsk salt

Marinad:

5 vitlöksklyftor
5 röda chili, t ex spansk peppar
0,5 dl fisksås
1 dl vatten
0,5 dl risvinäger
0,75 dl strösocker
1 citron, (0,5 dl pressad saft)

1. Skrapa och ansa musslorna. Släng bort de musslor som inte är hela. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olivolja. Tillsätt musslorna och låt dem fräsa med ca 30 sekunder. Tillsätt vatten, vin och salt och låt koka under lock 2 min tills musslorna öppnat sig. Låt dem rinna av.
2. Marinad: Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chili. Värm alla ingredienser till marinaden utom citronsaften till ca 60º. Låt svalna.
3. Blanda i citronsaften och häll marinaden över musslorna. Låt marinera 1–2 timmar i kylskåpet före servering.

Fler recept med: Buffémat, Övrigt, Skaldjur