Marinerad tomat med mozzarella och sardell

00000

Att fylla cocktailtomater med tomathack kräver pyssel och tålamod, men det blir en dekorativ och läcker rätt på buffén. Tomaterna står på en skiva buffelmozzarella marinerad med sardell.
Om det är svårt att hitta lite större cocktailtomater i butiken går det givetvis bra med de mindre, men beräkna i så fall ca 2 tomater per person i stället.

För 10 person(er)

Ingredienser

10 röda cocktailtomater
1 kvisttomat + locken från cocktailtomaterna
1 vitlöksklyfta
3 basilikakvistar
2 msk olivolja
2 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald
125 g buffelmozzarella
4 sardeller

1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Doppa tomaterna 2-5 sekunder för cocktailtomaterna och ca 10 sek för den normalstora i det kokande vattnet. Kyl av direkt i isvatten.
2. Skala alla tomater. Skär av ett lock på cocktailtomaterna och gröp ur dem med sked. Gröp ur kärnorna ur den stora tomaten och skär tomatköttet och locken smått.
3. Skala och finhacka vitlöken. Hacka basilikan. Blanda 2/3 av basilikan med hälften av oljan, tomat- och vitlökshacket. Låt marinera ca 30 min. Krydda med salt och hälften av pepparn.
4. Skär mozzarellan i tunna skivor och dela dem. Dela sardellerna i 2-3 bitar.
5. Blanda resterande olja, resten av basilikan och resterande svartpeppar och låt mozzarella och sardeller marinera i det en stund.
6. Lägg ut mozzarellaskivor och sardellbitar på ett uppläggningsfat.
7. Fyll de små tomaterna med det marinerade tomathacket och ställ dem på mozzarellaskivorna. Droppa lite av marinaden runt om.