3.83.83.83.83.8

Favoritmarinad med ­sesamsmak till lax – supergod även till kyckling!

För 10 personer:

Ingredienser

2 kilo laxfilé, skinn- och benfri

Marinad:

2 dl soja, ljus
1,5 dl lönnsirap, eller ljus sirap
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 msk sesamolja

Topping:

0,5 dl sesamfrön, rostade

30 minuter + 2 timmar i marinad + 25 minuter i ugn

Marinerad sesamlax – gör så här:

  1. Häll soja, sirap, ättika och sesamolja i en kastrull. Låt koka ca 5 min, till lätt simmig konsistens. Låt kallna.
  2. Lägg laxen i dubbla plastpåsar. Häll i hälften av marinaden och låt marinera i kylen ca 2 timmar. Vänd påsen då och då.
  3. Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen med marinaden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfröna. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills innertemperaturen är 55°. Ringla över resten av marinaden.