Marinerad sesamlax

Favoritmarinad med ­sesamsmak till lax – supergod även till kyckling!
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 kg laxfilé - skinn- och benfri

Marinad

  • 2 dl soja - ljus
  • 1,5 dl lönnsirap - eller ljus sirap
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 msk sesamolja

Topping

  • 0,5 dl sesamfrön - rostade

Gör så här

  1. Häll soja, sirap, ättika och sesamolja i en kastrull. Låt koka ca 5 min, till lätt simmig konsistens. Låt kallna.

  2. Lägg laxen i dubbla plastpåsar. Häll i hälften av marinaden och låt marinera i kylen ca 2 timmar. Vänd påsen då och då.

  3. Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen med marinaden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfröna. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills innertemperaturen är 55°. Ringla över resten av marinaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!