Marinerad och sesamrullad lammfilé med nudelsallad
Ingredienser
- 800 g lammytterfilé
- 4 msk soja - japansk
- 2 msk strösocker
- 1 msk risvinäger
- 0,25 tsk sesamolja
- 1 vitlöksklyfta - riven
- 2 msk ingefära - riven
- 0,75 dl sesamfrön
- 2 msk rapsolja
- 1 kruka koriander
Koriandersalt
- 2 msk flingsalt
- 1 msk koriander - hackad
Nudelsallad
- 250 g risnudlar - äggnudlar eller glasnudlar
- 1 mango - stor, mogen
- 1 rödlök - liten
- 1 röd chili - t ex spansk peppar
- 1 dl jordnötter - salta, rostade
- 1 kruka koriander
Dressing
- 1 vitlöksklyfta
- 1 lime
- 1 dl soja - japansk
- 1 msk ingefära - riven
- 0,5 tsk sesamolja
- 1 msk honung
- 1 msk risvinäger
Gör så här
-
Lammfilé: Blanda soja, socker, vinäger, olja, vitlök och ingefära. Putsa lammfilén fri från eventuella hinnor och lägg den i marinaden. Täck med plastfolie och låt marinera i kylen ca 2 timmar
-
Sätt ugnen på 150°. Ta fram köttet i rumstemperatur ca 15 min före tillagning.
-
Ta lammfilén ur marinaden, spara marinaden. Rulla filén i sesamfröna. Bryn runt om i olja i en het stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen till 56° innertemperatur, 15–20 min. Ta köttet ur ugnen och rulla in det i aluminiumfolie. Låt det vila ca 10 min så att innertemperaturen går upp till 58°.
-
Koriandersalt: Blanda saltet med koriandern och ställ åt sidan.
-
Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet och kyl nudlarna i kallt vatten. Skala och kärna ur mangon. Skär fruktköttet i strimlor. Skala och skär löken i tunna strimlor. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda mango, lök och chili med nudlarna. Mortla eller hacka de salta jordnötterna fint och strö över dem. Strö över grovhackad koriander.
-
Dressing: Skala och riv vitlöksklyftan. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda alla ingredienser. Häll dressingen över salladen precis före servering.
-
Häll marinaden i en stekpanna och låt sjuda 3–4 min, tills den tjocknat något.
-
Skär köttet i skivor och häll över marinaden. Garnera med koriander och servera med nudelsallad och koriandersalt