Marinerad och sesamrullad lammfilé med nudelsallad

Marinerad och sesamrullad lammfilé med nudelsallad, påsklammet har fått härliga asiatiska smaker. Receptet passar även bra till oxfilé.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 800 g lammytterfilé
  • 4 msk soja - japansk
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 0,25 tsk sesamolja
  • 1 vitlöksklyfta - riven
  • 2 msk ingefära - riven
  • 0,75 dl sesamfrön
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka koriander

Koriandersalt

  • 2 msk flingsalt
  • 1 msk koriander - hackad

Nudelsallad

  • 250 g risnudlar - äggnudlar eller  glasnudlar
  • 1 mango - stor, mogen
  • 1 rödlök - liten
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 dl jordnötter - salta, rostade
  • 1 kruka koriander

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime
  • 1 dl soja - japansk
  • 1 msk ingefära - riven
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk risvinäger

Gör så här

  1. Lammfilé: Blanda soja, socker, vinäger, olja, vitlök och ingefära. Putsa lammfilén fri från eventuella hinnor och lägg den i marinaden. Täck med plastfolie och låt marinera i kylen ca 2 timmar

  2. Sätt ugnen på 150°. Ta fram köttet i rumstemperatur ca 15 min före tillagning.

  3. Ta lammfilén ur marinaden, spara marinaden. Rulla filén i sesamfröna. Bryn runt om i olja i en het stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen till 56° innertemperatur, 15–20 min. Ta köttet ur ugnen och rulla in det i aluminiumfolie. Låt det vila ca 10 min så att innertemperaturen går upp till 58°.

  4. Koriandersalt: Blanda saltet med koriandern och ställ åt sidan.

  5. Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet och kyl nudlarna i kallt vatten. Skala och kärna ur mangon. Skär fruktköttet i strimlor. Skala och skär löken i tunna strimlor. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda mango, lök och chili med nudlarna. Mortla ­eller hacka de salta jordnötterna fint och strö över dem. Strö över ­grovhackad koriander.

  6. Dressing: Skala och riv vitlöksklyftan. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda alla ingredienser. Häll dressingen över salladen precis före servering.

  7. Häll marinaden i en stekpanna och låt sjuda 3–4 min, tills den tjocknat något.

  8. Skär köttet i skivor och häll över marinaden. Garnera med koriander och servera med nudelsallad och koriandersalt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!