3.53.53.53.53.5

Marinerad och sesamrullad lammfilé med nudelsallad, påsklammet har fått härliga asiatiska smaker. Receptet passar även bra till oxfilé.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g lammytterfilé
4 msk soja, japansk
2 msk strösocker
1 msk risvinäger
0,25 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk ingefära, riven
0,75 dl sesamfrön
2 msk rapsolja
1 kruka koriander

Koriandersalt:

2 msk flingsalt
1 msk koriander, hackad

Nudelsallad:

250 g risnudlar, äggnudlar eller  glasnudlar
1 mango, stor, mogen 
1 rödlök, liten
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 dl jordnötter, salta, rostade
1 kruka koriander

Dressing:

1 vitlöksklyfta
1 lime
1 dl soja, japansk 
1 msk ingefära, riven
0,5 tsk sesamolja
1 msk honung
1 msk risvinäger

1 timme + 2 timmar   marinering + 20 minuter i ugn

Marinerad och sesamrullad lammfilé med nudelsallad – gör så här:

  1. Lammfilé: Blanda soja, socker, vinäger, olja, vitlök och ingefära. Putsa lammfilén fri från eventuella hinnor och lägg den i marinaden. Täck med plastfolie och låt marinera i kylen ca 2 timmar
  2. Sätt ugnen på 150°. Ta fram köttet i rumstemperatur ca 15 min före tillagning.
  3. Ta lammfilén ur marinaden, spara marinaden. Rulla filén i sesamfröna. Bryn runt om i olja i en het stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen till 56° innertemperatur, 15–20 min. Ta köttet ur ugnen och rulla in det
    i aluminiumfolie. Låt det vila ca 10 min så att innertemperaturen går upp till 58°.
  4. Koriandersalt: Blanda saltet med koriandern och ställ åt sidan.
  5. Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet och kyl nudlarna i kallt vatten. Skala och kärna ur mangon. Skär fruktköttet
    i strimlor. Skala och skär löken i tunna strimlor. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda mango, lök och chili med nudlarna. Mortla ­eller hacka de salta jordnötterna fint och strö över dem. Strö över ­grovhackad koriander.
  6. Dressing: Skala och riv vitlöksklyftan. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda alla ingredienser. Häll dressingen över salladen precis före servering.
  7. Häll marinaden i en stekpanna och låt sjuda 3–4 min, tills den tjocknat något.
  8. Skär köttet i skivor och häll över marinaden. Garnera med koriander och servera med nudelsallad och koriandersalt