00000

Laxen skall marineras med muscovadosocker, helst över natten, innan den tillagas. Sojan ger den rätta sältan som sockret ovanpå balanserar.

För 8 personer

Ingredienser

1,2 benfri lax med skinn, gärna mittbiten
1,5 dl japansk soja
1,5 dl torrt vitt vin
3 tsk muscovadosocker
1,5 tsk paprikapulver
2 krm svartpeppar
4 apelsinskivor

Sås:

2 dl matlagningsyoghurt eller grekisk yoghurt
1 apelsin rivet skal
1 msk apelsinsaft pressad
2 msk färsk mynta finhackad

Tillbehör:

couscous och kikärtssallad

Marinerad lax med muscovadosocker – gör så här:

  1. Skär laxsidan i lika stora portionsbitar. Lägg dem i en form eller i en plastpåse med soja och vin. Låt ligga i kylskåpet, helst över natten.
  2. Sätt ugnen på 175°. Ta upp laxbitarna och lägg dem med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form eller långpanna.
  3. Blanda samman socker, paprikapulver och peppar. Fördela blandningen på laxbitarna. Lägg en halv apelsinskiva på varje och stek mitt i ugnen ca 15 minuter.
  4. Sås: Blanda samman yoghurt, rivet apelsinskal, apelsinsaft och mynta.
  5. Servera laxen varm tillsammans med kikärtssallad, yoghurtsås och couscous.