Marinerad lammrostbiff med vitlök, citron och rosmarin

Recept på marinerad lammrostbiff med vitlök, citron och rosmarin. Marinerad lammrostbiff kan man göra 2 dagar i förväg. Får du inte tag på rostbiff går det även bra med entrecôte.
Allt om Mat
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 600 g lammrostbiff
  • 3 vitlöksklyftor - + 5 vitlöksklyftor
  • 3 rosmarinkvistar - + 4 rosmarinkvistar
  • 2 citroner
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Marinad

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk balsamvinäger - vit
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och krossa 3 vitlöksklyftor och lägg dem i en mortel. Plocka 3 rosmarinkvistar från den träiga grenen och grovhacka. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Lägg rosmarinen i morteln tillsammans med citronskal och citronsaft och mortla till en massa. Spara de urpressade citronerna.

  2. Bryn lammköttet i en het stekpanna med smör och olja tills det har fått fin färg på alla sidor. Salta och peppra och klappa in örtblandningen noga. Skär gärna små hål i lammsteken och tryck in kryddblandningen.

  3. Skala 5 vitlöksklyftor och lägg dem, 4 rosmarinkvistar och citronerna i en ugnssäker form. Lägg lammrostbiffarna ovanpå.

  4. Tillaga köttet mitt i ugnen till 62° innertemperatur, ca 45 min.

  5. Marinad: Skala och finhacka löken. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Låt marinera i kylskåp 1-2 dagar. Vänd köttet någon gång så att det får en jämn smak av marinaden.

  6. Skär köttet i tunna skivor före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!