3.23.23.23.23.2

Recept på marinerad lammrostbiff med vitlök, citron och rosmarin. Marinerad lammrostbiff kan man göra 2 dagar i förväg. Får du inte tag på rostbiff går det även bra med entrecôte.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

600 g lammrostbiff
3 vitlöksklyftor, + 5 vitlöksklyftor
3 rosmarinkvistar, + 4 rosmarinkvistar
2 citroner
1 msk smör
0,5 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Marinad:

1 schalottenlök
2 msk balsamvinäger, vit
1 dl olivolja
1 tsk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 45 minuter i ugn + 1-2 dygn marinering

Marinerad lammrostbiff med vitlök, citron och rosmarin – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och krossa 3 vitlöksklyftor och lägg dem i en mortel. Plocka 3 rosmarinkvistar från den träiga grenen och grovhacka. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Lägg rosmarinen i morteln tillsammans med citronskal och citronsaft och mortla till en massa. Spara de urpressade citronerna.
  2. Bryn lammköttet i en het stekpanna med smör och olja tills det har fått fin färg på alla sidor. Salta och peppra och klappa in örtblandningen noga. Skär gärna små hål i lammsteken och tryck in kryddblandningen.
  3. Skala 5 vitlöksklyftor och lägg dem, 4 rosmarinkvistar och citronerna i en ugnssäker form. Lägg lammrostbiffarna ovanpå.
  4. Tillaga köttet mitt i ugnen till 62° innertemperatur, ca 45 min.
  5. Marinad: Skala och finhacka löken. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Låt marinera i kylskåp 1-2 dagar. Vänd köttet någon gång så att det får en jämn smak av marinaden.
  6. Skär köttet i tunna skivor före servering.
Fler recept med: Bröllop, Buffémat, Lamm