Marinerad fläskfilé, rödvinssky, chilidroppar & gratäng – gör så här:
-
Chiliolja: Dela, kärna ur och smula pepparfrukterna. Fräs peppar,
vitlök och lök i olja i en kastrull 2-3 min. Häll över 1 dl olja och låt
dra 1 dygn i rumstemperatur. Sila före serveringen. -
Fläskfilé: Putsa fläskfilén fri från hinnor. Blanda ingredienserna till
marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg ner filén och låt marinera i
kylen över natten, 8 tim. - Sätt ugnen på 125°. Ta upp fläskfilén ur marinaden och strö på
salt. Bryn den runt om i en stekpanna. Ta upp och lägg över den
på ett ugnssäkert fat. Stek filén 45-60 minuter, till 68° inner-
temperatur. -
Rödvinssky: Skala och finhacka löken. Fräs den med socker i smör
i en kastrull 2-3 min. Häll på rödvin och buljong. Tillsätt kryddor
och salt. Låt den koka ihop utan lock tills ca 4 dl återstår.
Sila skyn. Red av den med majsstärkelse utrört i lite vatten och
låt koka upp. Smaka av med soja. -
Grönsaker: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken.
Fräs svamp och lök i smör i stekpannan 2-3 min. Strö på salt och
peppar. Skär bort 2 cm längst ner på sparrisen och koka den i
lättsaltat vatten 2-3 min. - Servering: Skiva upp köttet. Fördela potatis- och kålrabbigratängen (se recept) på 8 varma tallrikar. Lägg svampen runt om och köttet ovanpå gratängen. Häll över rödvinsskyn och droppa i chilioljan. Garnera med sparris.
Potatis- och kålrabbigratäng – gör så här:
- Blanda grädde, lagerblad, rosmarin och vitlök i en kastrull. Låt det
koka ihop utan lock tills ca 2 dl återstår. Smaka av med salt och
peppar. - Skär bacon i små bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Ta upp
det och låt rinna av på hushållspapper. Skala potatis och kålrabbi.
Skär dem i tunna skivor. - Sätt ugnen på 200°. Blanda potatis, kålrabbi, bacon och grädde en
stor skål och fördela sedan i cocotteformar. Täck med aluminium-
folie och grädda formarna i mitten av ugnen 50-60 min, tills
potatisen känns mjuk. Låt svalna.