00000

Den marinerade fläskfilén med rödvinssky och den krämiga potatis- och kålrabbigratängen går utmärkt att förbereda, den perfekta bjudmaten.

För 8 person(er)

Ingredienser

1 kg fläskfilé
1 kg fläskfilé
1,5 tsk salt

Marinad

2 vitlöksklyftor finhackade
2 tsk rosmarin
2 lagerblad smulade
0,5 tsk svartpeppar
1 dl olivolja

Chiliolja

2 pepparfrukter torkade, röda
1 vitlök klyfta, finhackad
1 schalottenlök finhackad
1 tsk olivolja + 1 dl, mild

Rödvinssky

4 schalottenlökar
2 msk smör
0,5 dl strösocker
6 dl rödvin
6 dl köttbuljong
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 krm svartpeppar
0,75 tsk salt
2 tsk maizena majsstärkelse
2 tsk soja kinesisk

Grönsaker

200 g ostronskivling
1 schalottenlök
1 msk smör
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald
200 g sparris färsk grön

Gräddkräm

3 dl vispgrädde
1 lagerblad
0,5 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 bacon skivor
800 g potatis
250 g kålrabbi 1 st

Marinerad fläskfilé, rödvinssky, chilidroppar & gratäng – gör så här:

  1. Chiliolja: Dela, kärna ur och smula pepparfrukterna. Fräs peppar,
    vitlök och lök i olja i en kastrull 2-3 min. Häll över 1 dl olja och låt
    dra 1 dygn i rumstemperatur. Sila före serveringen.
  2. Fläskfilé: Putsa fläskfilén fri från hinnor. Blanda ingredienserna till
    marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg ner filén och låt marinera i
    kylen över natten, 8 tim.
  3. Sätt ugnen på 125°. Ta upp fläskfilén ur marinaden och strö på
    salt. Bryn den runt om i en stekpanna. Ta upp och lägg över den
    på ett ugnssäkert fat. Stek filén 45-60 minuter, till 68° inner-
    temperatur.
  4. Rödvinssky: Skala och finhacka löken. Fräs den med socker i smör
    i en kastrull 2-3 min. Häll på rödvin och buljong. Tillsätt kryddor
    och salt. Låt den koka ihop utan lock tills ca 4 dl återstår.
    Sila skyn. Red av den med majsstärkelse utrört i lite vatten och
    låt koka upp. Smaka av med soja.
  5. Grönsaker: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken.
    Fräs svamp och lök i smör i stekpannan 2-3 min. Strö på salt och
    peppar. Skär bort 2 cm längst ner på sparrisen och koka den i
    lättsaltat vatten 2-3 min.
  6. Servering: Skiva upp köttet. Fördela potatis- och kålrabbigratängen (se recept) på 8 varma tallrikar. Lägg svampen runt om och köttet ovanpå gratängen. Häll över rödvinsskyn och droppa i chilioljan. Garnera med sparris.

Potatis- och kålrabbigratäng – gör så här:

  1. Blanda grädde, lagerblad, rosmarin och vitlök i en kastrull. Låt det
    koka ihop utan lock tills ca 2 dl återstår. Smaka av med salt och
    peppar.
  2. Skär bacon i små bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Ta upp
    det och låt rinna av på hushållspapper. Skala potatis och kålrabbi.
    Skär dem i tunna skivor.
  3. Sätt ugnen på 200°. Blanda potatis, kålrabbi, bacon och grädde en
    stor skål och fördela sedan i cocotteformar. Täck med aluminium-
    folie och grädda formarna i mitten av ugnen 50-60 min, tills
    potatisen känns mjuk. Låt svalna.