Marinerad fläskfilé, rödvinssky, chilidroppar & gratäng

Den marinerade fläskfilén med rödvinssky och den krämiga potatis- och kålrabbigratängen går utmärkt att förbereda, den perfekta bjudmaten.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 1 kg fläskfilé
  • 1,5 tsk salt

Marinad

  • 2 vitlöksklyftor - finhackade
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad - smulade
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 dl olivolja

Chiliolja

  • 2 röda pepparfrukter - torkade
  • 1 vitlöksklyfta - finhackad
  • 1 schalottenlök - finhackad
  • 1 dl olivolja - mild

Rödvinssky

  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 6 dl rödvin
  • 6 dl köttbuljong
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,75 tsk salt
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 tsk kinesisk soja

Grönsaker

  • 200 g ostronskivling
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 200 g grön sparris - färsk

Potatis- och kålrabbigratäng

Gräddkräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta - pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 baconskivor
  • 800 g potatis
  • 250 g kålrabbi

Gör så här

  1. Chiliolja: Dela, kärna ur och smula pepparfrukterna. Fräs peppar, vitlök och lök i olja i en kastrull 2-3 min. Häll över olja och låt dra 1 dygn i rumstemperatur. Sila före serveringen.

  2. Fläskfilé: Putsa fläskfilén fri från hinnor. Blanda ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg ner filén och låt marinera i kylen över natten, 8 tim.

  3. Sätt ugnen på 125°. Ta upp fläskfilén ur marinaden och strö på salt. Bryn den runt om i en stekpanna. Ta upp och lägg över den på ett ugnssäkert fat. Stek filén 45-60 minuter, till 68° innertemperatur.

  4. Rödvinssky: Skala och finhacka löken. Fräs den med socker i smör i en kastrull 2-3 min. Häll på rödvin och buljong. Tillsätt kryddor och salt. Låt den koka ihop utan lock tills ca 1/3 återstår.

  5. Sila skyn. Red av den med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka upp. Smaka av med soja.

  6. Grönsaker: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken.

  7. Fräs svamp och lök i smör i stekpannan 2-3 min. Strö på salt och peppar. Skär bort 2 cm längst ner på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten 2-3 min.

  8. Servering: Skiva upp köttet. Fördela potatis- och kålrabbigratängen (se recept) på 8 varma tallrikar. Lägg svampen runt om och köttet ovanpå gratängen. Häll över rödvinsskyn och droppa i chilioljan.

  9. Garnera med sparris.

POTATIS- OCH KÅLRABBIGRATÄNG

  1. Blanda grädde, lagerblad, rosmarin och vitlök i en kastrull. Låt det koka ihop utan lock tills ca 2/3 återstår. Smaka av med salt och peppar.

  2. Skär bacon i små bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Ta upp det och låt rinna av på hushållspapper. Skala potatis och kålrabbi.

  3. Skär dem i tunna skivor.

  4. Sätt ugnen på 200°. Blanda potatis, kålrabbi, bacon och grädde en stor skål och fördela sedan i cocotteformar. Täck med aluminiumfolie och grädda formarna i mitten av ugnen 50-60 min, tills potatisen känns mjuk. Låt svalna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!