Marinerad fläskfilé, rödvinssky, chilidroppar & gratäng
Ingredienser
- 1 kg fläskfilé
- 1 kg fläskfilé
- 1,5 tsk salt
Marinad
- 2 vitlöksklyftor - finhackade
- 2 tsk rosmarin
- 2 lagerblad - smulade
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 dl olivolja
Chiliolja
- 2 röda pepparfrukter - torkade
- 1 vitlöksklyfta - finhackad
- 1 schalottenlök - finhackad
- 1 dl olivolja - mild
Rödvinssky
- 4 schalottenlökar
- 2 msk smör
- 0,5 dl strösocker
- 6 dl rödvin
- 6 dl köttbuljong
- 6 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- 1 krm svartpeppar
- 0,75 tsk salt
- 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
- 2 tsk kinesisk soja
Grönsaker
- 200 g ostronskivling
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 1 krm salt
- 0,5 krm svartpeppar - nymald
- 200 g grön sparris - färsk
Potatis- och kålrabbigratäng
Gräddkräm
- 3 dl vispgrädde
- 1 lagerblad
- 0,5 tsk rosmarin
- 1 vitlöksklyfta - pressad
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 baconskivor
- 800 g potatis
- 250 g kålrabbi
Gör så här
-
Chiliolja: Dela, kärna ur och smula pepparfrukterna. Fräs peppar, vitlök och lök i olja i en kastrull 2-3 min. Häll över olja och låt dra 1 dygn i rumstemperatur. Sila före serveringen.
-
Fläskfilé: Putsa fläskfilén fri från hinnor. Blanda ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg ner filén och låt marinera i kylen över natten, 8 tim.
-
Sätt ugnen på 125°. Ta upp fläskfilén ur marinaden och strö på salt. Bryn den runt om i en stekpanna. Ta upp och lägg över den på ett ugnssäkert fat. Stek filén 45-60 minuter, till 68° innertemperatur.
-
Rödvinssky: Skala och finhacka löken. Fräs den med socker i smör i en kastrull 2-3 min. Häll på rödvin och buljong. Tillsätt kryddor och salt. Låt den koka ihop utan lock tills ca 1/3 återstår.
-
Sila skyn. Red av den med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka upp. Smaka av med soja.
-
Grönsaker: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken.
-
Fräs svamp och lök i smör i stekpannan 2-3 min. Strö på salt och peppar. Skär bort 2 cm längst ner på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten 2-3 min.
-
Servering: Skiva upp köttet. Fördela potatis- och kålrabbigratängen (se recept) på 8 varma tallrikar. Lägg svampen runt om och köttet ovanpå gratängen. Häll över rödvinsskyn och droppa i chilioljan.
-
Garnera med sparris.
POTATIS- OCH KÅLRABBIGRATÄNG
-
Blanda grädde, lagerblad, rosmarin och vitlök i en kastrull. Låt det koka ihop utan lock tills ca 2/3 återstår. Smaka av med salt och peppar.
-
Skär bacon i små bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Ta upp det och låt rinna av på hushållspapper. Skala potatis och kålrabbi.
-
Skär dem i tunna skivor.
-
Sätt ugnen på 200°. Blanda potatis, kålrabbi, bacon och grädde en stor skål och fördela sedan i cocotteformar. Täck med aluminiumfolie och grädda formarna i mitten av ugnen 50-60 min, tills potatisen känns mjuk. Låt svalna.