Marängtoppad apelsin- och jordgubbssallad

Apelsin- och jordgubbar är smaker som gjorda för varandra.
Men tyvärr sammanfaller inte säsongerna så vi har tagit frysta jordgubbar och det blir mycket gott. Desserten kan förberedas i god tid marängen håller sig till nästa dag, men är förstås godast när den är nygjord och lite varm.
En liten gasolbrännare behövs för att gratinera marängen. Om man lägger salladen i glas eller formar som tål ugnsvärme kan man också gratinera dem några minuter under grillen.

1. Tvätta en av apelsinerna noga med varmt vatten och borste.
Finstrimla skalet med zestjärn eller finriv det. Skala apelsinerna med kniv och skiva dem. Dela skivorna i mindre bitar.
Häll apelsiner med saft och det strimlade skalet i en skål. Tillsätt de frysta jordgubbarna. Strö över socker och häll på citruslikör.
Låt stå en stund så att jordgubbarna tinar.
2. Vispa vitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng.
3. Fördela salladen i glas och klicka på marängen. Strö över mandelspån och gratinera med en gasolbrännare.

Recept från