Marängtårta med limekräm

33333

Marängtårta med lime, svarta vinbär och rosor. Marängtårtan blir krämig inuti och frasig på ytan. Vid hög luftfuktighet kan det vara svårt att få en frasig och bra maräng. Vispa inte för länge, då spricker marängen.

För 6 person(er)

Ingredienser

5 ägg, vitor
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl strösocker
1 msk Maizena majsstärkelse

Fyllning:

5 ägg, gulor
0,75 dl strösocker
2 lime, pressad saft av

Garnering:

, svarta vinbär, rosenblomsblad
2 dl vispgrädde
2 lime, rivet skal av

1. Sätt ugnen på 125°.
2. Vispa äggvitor och vinäger till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och glansig. Vänd ner majsstärkelse.
3. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Bred ut halva mängden smet i formen. Klicka ut resten utmed kanterna. Grädda på nedersta falsen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna helt innan bottnen vänds upp på att fat och pappret lossas försiktigt. Vänd tillbaka marängen på ett tårtfat.
4. Riv limefrukterna och spara till garnering. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Låt kallna.
5. Bred ut limekrämen på tårtbottnen. Vispa grädden och bred över. Strö limeskal, svarta vinbär (klipp av den torkade blomman om den är lång) och rosenblad över tårtan och servera.