Marängtårta med mandelspån – gör så här:
- Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt och blankt skum.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut marängsmeten i två stora cirklar, ca 1 cm tjocka.
- Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Marängen är klar när den känns lätt och släpper bakplåtspapperet. Låt marängbottnarna kallna.
- Fyllning: Blanda äggulor, socker, mjöl och grädde i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning på svag värme tills den tjocknar, 3–5 min. Ta kastrullen från spisen. Tillsätt smöret klickvis och rör tills det har smält. Låt krämen kallna.
- Garnering: Rosta mandelspån i en torr stekpanna.Vispa grädden.
- Bred ut krämen och lite grädde på ena bottnen, lägg den andra ovanpå. Bred resten av grädden över och runt kanterna. Garnera tårtan med mandelspån.
Recept Anna Hansson, Hembakat