40 minuter + 1 1/4 timme i ugnen
Marängtårta – gör så här:
- Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa i socker och citronsaft, lite i taget. Vispa smeten tjock och glansig.
- Stöt kardemumman i mortel och blanda med majsstärkelsen. Vänd ner blandningen i maräng-smeten.
- Spritsa ut fyra maräng-bottnar, ca 20 cm i diameter, och tio små maränger på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Byt plats på plåtarna efter halva gräddningstiden. Låt bottnarna kallna innan de lossas från papperen.
- Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 1/2 msk saft. Koka upp hallonpuré, citronskal och -saft, flädersaft och mjölk.
- Vispa upp äggulorna lätt med socker och majsstärkelse. Tillsätt den varma hallonmjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret. Krydda med salt. Låt kallna.
- Vispa upp den kalla hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen.
- Spritsa krämen på marängbottnarna och toppa med maränger, pistaschnötter, hallon, kokosflingor och eventuellt blommor.