55555

Marängsviss för vuxna med hallon och ljuvlig vaniljsås. Peach melba friskas upp med syrliga hallon, söta persikor och en ljuvlig råkräm. Råkrämen är en snabbvariant på vaniljsås.

För 8 personer:

Ingredienser

0,5 vaniljstång
1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 äggulor
2 dl strösocker

Maränger:

3 äggvitor
2 dl strösocker
0,5 dl chokladsås, från tub

Hallonsås:

250 g hallon, frysta
0,5 dl florsocker

Råkräm:

3 äggulor
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
0,5 citron

Garnering:

1 burk persikor, (ca 850 g)
250 g hallon, färska

1 timme + 2 timmar i ugn + 12 timmar i kyl + 3 timmar i frys

Marängsviss peach melba – gör så här:

  1. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och -frön. Vispa äggulor och socker. Häll gräddmjölken över äggsmeten under omrörning och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud smeten till 85° under omrörning. Låt glassmeten kallna, och gärna mogna i kylen ca 12 timmar.
  2. Frys glassmeten i glassmaskin. Lägg den i en form med lock. Frys in den ca 3 timmar.
  3. Maräng: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, vispa till ett fast skum. Vänd ner chokladsåsen lite slarvigt. Klicka ut smeten till 16 maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 2 timmar, tills marängerna känns torra. Låt kallna på galler.
  4. Hallonsås: Koka upp hallonen och låt koka  ca 1 minut. Mixa dem med ½ dl florsocker med mixerstav. Passera eventuellt såsen genom en sil. Låt kallna.
  5. Råkräm: Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa därefter grädden fluffigt. Blanda ihop ägg och grädde. Skölj citronen och riv skalet. Blanda ner citronskalet i krämen.
  6. Låt persikorna rinna av och skär dem i grova bitar. Varva maränger, hallonsås, råkräm, persikor och glass i portionsglas eller en stor skål. Garnera med hallon och servera genast.