1 timme + 2 timmar i ugn + 12 timmar i kyl + 3 timmar i frys
Marängsviss peach melba – gör så här:
- Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och -frön. Vispa äggulor och socker. Häll gräddmjölken över äggsmeten under omrörning och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud smeten till 85° under omrörning. Låt glassmeten kallna, och gärna mogna i kylen ca 12 timmar.
- Frys glassmeten i glassmaskin. Lägg den i en form med lock. Frys in den ca 3 timmar.
- Maräng: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, vispa till ett fast skum. Vänd ner chokladsåsen lite slarvigt. Klicka ut smeten till 16 maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 2 timmar, tills marängerna känns torra. Låt kallna på galler.
- Hallonsås: Koka upp hallonen och låt koka ca 1 minut. Mixa dem med ½ dl florsocker med mixerstav. Passera eventuellt såsen genom en sil. Låt kallna.
- Råkräm: Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa därefter grädden fluffigt. Blanda ihop ägg och grädde. Skölj citronen och riv skalet. Blanda ner citronskalet i krämen.
- Låt persikorna rinna av och skär dem i grova bitar. Varva maränger, hallonsås, råkräm, persikor och glass i portionsglas eller en stor skål. Garnera med hallon och servera genast.