40 minuter + 1,5 timme i ugn
Marängsviss – gör så här:
- Maränger: Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna på låg hastighet 2–3 min. Tillsätt sockret lite i taget och öka hastigheten. Vispa till ett stadigt skum. Lägg marängsmeten i en spritspåse med slät tyll. Spritsa små släta maränger på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda marängerna mitt i ugnen ca 1 timme. Låt dem kallna på plåten och förvara dem torrt.
- Chokladkakor: Höj ugnsvärmen till 150°. Hacka och rosta valnötterna i torr stekpanna ca 5 min. Smält smöret i en kastrull och vispa i kakaon. Låt det svalna.
- Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner smörblandningen och tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Rör ner nötterna. Häll smeten i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. ca 15 x 25 cm. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt den kallna innan den skärs i rutor.
- Chokladsås: Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt i en kastrull och koka upp. Låt sjuda ca 30 min. Rör om då och då.
- Ta kastrullen av värmen och vispa i kakaon med elvisp. Låt såsen svalna.
- Vispa grädden. Varva maränger, smulade kakor, grädde, glass, björnbär och chokladsås i coupeglas eller små skålar. Servera direkt.
Recept av Charlotte Jenkinson