Marängpaj med blodapelsin

Marängpaj med blodapelsin kan förberedas fram till att man lagt fyllning i de förgräddade ­skalen. Ställ i kylen. Spritsa på maräng och grädda före ­servering.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 msk florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 1,5 dl blodapelsin - pressad
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 100 g smör

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk citron - pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i åtta portionsformar, ca 12 cm i diameter. Ställ dem i kylen ca 30 min.

  2. Nagga degen och förgrädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Blanda apelsinsaft, socker, ägg och äggulor. Sjud på medelvärme under omrörning så att krämen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och rör ner majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och rör i smöret. Låt fyllningen kallna.

  4. Maräng: Höj ugnsvärmen  till 250°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning.  Vispa till en blank marängsmet. Vispa i citronsaften.

  5. Fyll pajskalen med apelsinfyllning och spritsa över maräng- smeten. Grädda mitt i ugnen ca 5 min, tills marängen har fått färg. Passa noga, för marängen bränns lätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!