55555

Marängpaj med blodapelsin kan förberedas fram till att man lagt fyllning i de förgräddade ­skalen. Ställ i kylen. Spritsa på maräng och grädda före ­servering.

För 8 portionsformar:

Ingredienser

125 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 msk florsocker
1 krm salt
1 äggula
1 msk vatten

Fyllning:

1,5 dl blodapelsin, pressad
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 äggulor
1 msk majsstärkelse, Maizena
100 g smör

Maräng:

2 äggvitor
0,75 dl strösocker
1 tsk citron, pressad

30 minuter + 30 minuter i kyl + 15 minuter i ugn

Marängpaj med blodapelsin – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i åtta portionsformar, ca 12 cm i diameter. Ställ dem i kylen ca 30 min.
  2. Nagga degen och förgrädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna.
  3. Fyllning: Blanda apelsinsaft, socker, ägg och äggulor. Sjud på medelvärme under omrörning så att krämen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och rör ner majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och rör i smöret. Låt fyllningen kallna.
  4. Maräng: Höj ugnsvärmen  till 250°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning.  Vispa till en blank marängsmet. Vispa i citronsaften.
  5. Fyll pajskalen med apelsinfyllning och spritsa över maräng-
    smeten. Grädda mitt i ugnen ca 5 min, tills marängen har fått färg. Passa noga, för marängen bränns lätt.