Marängglasstårta

Recept på marängglasstårta.Lyxig glasstårta med krispig och lite seg marängbotten. Bra till sommarens alla kalas. 

För 8 bitar

Ingredienser

3 äggvitor stora
2 dl strösocker
4 dl rice krispies

Kolasås med citron:

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl sirap ljus
1 msk citron pressad
1 tsk citronskal rivet

Fyllning:

7 dl vaniljglass
500 g vaniljglass

20 minuter + 35 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Kolasås: Blanda grädde, socker, sirap och citronsaft i en kastrull. Sjud kolasåsen ca 15 min. Blanda ner citronskalet. Koka upp och låt kallna. 
  2. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning och vispa ca 3 min, tills marängsmeten är blank.
  3. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten till en platta, ca 20 x 30 cm, på bakplåtspapper i en långpanna. 
  4. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Öppna luckan och låt marängen torka medan ugnen kallnar. Dela marängen i två avlånga bitar, 10 x 30 cm.
  5. Ansa och skiva jordgubbarna. Skeda upp glassen och lägg den på den ena marängbottnen. Strö över jordgubbarna. Ringla över hälften av kolasåsen, resten kan sparas ca 2 veckor i kyl. Lägg på den andra marängbottnen och servera. 
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt