00000

Det här receptet har Måns Rossander, kock och konstnär, experimenterat fram hemma i stugan i Mellby. Det blir en lättrimmad och saftig kyckling med mycket smak och arom – av saltet, den grovstötta pepparn och örtkryddorna. Kycklingen ska ligga i kryddorna 6-8 timmar.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kyckling, stor, färsk
0,5 dl salt, grovt
3 msk vitpeppar, grovstött
1 smörpapper

Fyllning

2 vitlökar, hela
2 lagerblad
1 msk timjan, torkad
1 msk rosmarin, hackad, färsk
1 tsk vitpeppar, grovstött

Tillbehör

1 sallad, blandad

1. Klappa in kycklingen med  salt och fyll den med hela oskalade vitlöksklyftor, som krossats med den platta sidan på ett knivblad, samt lagerblad, timjan, rosmarin och svartpeppar.
2. Rulla kycklingen i grovstött peppar och packa in den väl i smörpapper, lägg den sedan i en plastpåse och blås eller tryck ut luften så att påsen sluter tätt. Stäng till påsen och låt ligga i kylskåpet 6-8 timmar.
3. Ta ut kycklingen och skaka av lite av saltet och pepparn. Lägg den i en smord ugnssäker form.
4. Sätt ugnen på 175°. Stek kycklingen 60-70 minuter. Skär igenom benet för att se att den är genomstekt och köttsaften ofärgad. Öka värmen till 275° eller sätt ugnen på grill de sista 5 minuterna. Stek färdigt så att ytan blir brun. Låt vila 10 minuter. Skär kycklingen i portionsbitar. Ta ut vitlök och örter.
5. Servera kycklingen med en blandad sallad.