44444

Det här receptet har Måns Rossander, kock och konstnär experimenterat fram hemma i stugan i Mellby. Det blir en lättrimmad och saftig kyckling med mycket smak och arom av saltet, den grovstötta pepparn och örtkryddorna. Kycklingen ska ligga i kryddorna 6-8 timmar.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kyckling, stor, färsk
0,5 dl salt, grovt
3 msk vitpeppar, grovstött
1 smörpapper

Fyllning

2 vitlökar, hela
2 lagerblad
1 msk timjan, torkad
1 msk rosmarin, hackad, färsk
1 tsk vitpeppar, grovstött

Tillbehör

1 sallad, blandad

Pepparkyckling – gör så här:

  1. Klappa in kycklingen med  salt och fyll den med hela oskalade vitlöksklyftor, som krossats med den platta sidan på ett knivblad, samt lagerblad, timjan, rosmarin och svartpeppar.
  2. Rulla kycklingen i grovstött peppar och packa in den väl i smörpapper, lägg den sedan i en plastpåse och blås eller tryck ut luften så att påsen sluter tätt. Stäng till påsen och låt ligga i kylskåpet 6-8 timmar.
  3. Ta ut kycklingen och skaka av lite av saltet och pepparn. Lägg den i en smord ugnssäker form.
  4. Sätt ugnen på 175°. Stek kycklingen 60-70 minuter. Skär igenom benet för att se att den är genomstekt och köttsaften ofärgad. Öka värmen till 275° eller sätt ugnen på grill de sista 5 minuterna. Stek färdigt så att ytan blir brun. Låt vila 10 minuter. Skär kycklingen i portionsbitar. Ta ut vitlök och örter.
  5. Servera kycklingen med en blandad sallad.