55555

Mangoldsallad med pancetta, persikor och parmesan är både salt och söt. Sältan från pancettan i kombination med sötman från persikorna lyfter denna goda sallad på färska bönor och mangold.

För 4 personer:

Ingredienser

4 persikor
1 msk smör, + 50 g
150 g bönor, t ex vaxbönor eller gröna bönor
0,5 dl pinjenötter
150 g pancetta
200 g mangold
2 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
50 g parmesanost, riven
0,5 tsk citronskal, rivet
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter

Mangoldsallad med pancetta, persikor och parmesan – gör så här:

  1. Halvera, kärna ur och skär persikorna i klyftor. Stek dem gyllene i 1 msk smör 2–3 min på varje sida, så att de mjuknar något.
  2. Koka upp en kastrull med saltat vatten och förväll bönorna ca 2 min. Häll av och skölj i kallt vatten.
  3. Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna. Tärna pancettan. Stek den knaprig i en het stekpanna och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Ansa mangolden och skär stjälkarna i strimlor och bladen i grova bitar. Blanda strimlorna med vinäger och salt.
  5. Bryn 50 g smör och vänd ner mangoldstjälkar och -blad.
  6. Lägg mangold, bönor, persikor och pancetta på ett fat. Toppa med pinjenötter, parmesan och citronskal. Avsluta med flingsalt. och peppar.
    pren